νέαΟικονομίαπρωτοσέλιδο Α

Νέος κύκλος παροχών | δωρεάν στέγη σε νεαρά ζευγάρια

Την παροχή δωρεάν στέγης σε νέα ζευγάρια εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ενισχύσεων, για ευάλωτα νοικοκυριά.

Πρόκειται για ακίνητα (διαμερίσματα και κατοικίες) που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία διαθέτει πάνω από 70.000 ακίνητα, και ένας πολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων μπορεί να παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό.

Το μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την πριμοδότηση προσλήψεων νεοεισερχομένων έως 29 ετών στην αγορά εργασίας, με 600 ευρώ για τον εργαζόμενο και 600 ευρώ για τον εργοδότη για ένα εξάμηνο.

Νέος κύκλος παροχών

Νέο πακέτο ελαφρύνσεων ξεκλειδώνει η πιθανή νέα ανοδική αναθεώρηση της πορείας του ΑΕΠ για το 2021, με τους αναλυτές να εκτοξεύουν το ποσοστό άνω του 8%. Την ταχύτερη ανάπτυξη παραδέχονται και στελέχη της κυβέρνησης, σηματοδοτώντας νέες εκπλήξεις για την εφαρμογή έξτρα παρεμβάσεων από το 2022. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τα εισοδήματα του δημόσιου τομέα και των συνταξιούχων και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στους επόμενους μήνες αναμένεται να εξελιχθεί το Εθνικό Σχέδιο για τους Νέους με σωρεία ενισχύσεων που φτάνουν ακόμα και στην παροχή κρατικής στέγης σε νέα ζευγάρια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους σχεδιάζεται να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2022. Πάγωμα της εισφοράς σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το όφελος ξεκινάει από 22 ευρώ και υπερβαίνει ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο, ενώ όσο ψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με καθαρό ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ θα έχει όφελος 44 ευρώ, για εισόδημα 17.000 ευρώ το όφελος φτάνει τα 110 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει στα 176 ευρώ και για 30.000 ευρώ φτάνει τα 676 ευρώ τον χρόνο. Σε δεύτερη φάση, το 2023 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αναμένεται να μονιμοποιηθεί για όλους τους φορολογουμένους. Για τις ασφαλιστικές εισφορές εξετάζεται η περαιτέρω μείωσή τους, έστω και σταδιακά, σε δύο δόσεις, κατά το υπολειπόμενο ποσοστό 1,1 μονάδων, ώστε να φτάσουν συνολικά τις 5 μονάδες που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα αναπτυξιακά μέτρα, με στόχο η κυβέρνηση να πατήσει γκάζι στην υλοποίηση της προεκλογικής της ατζέντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο ήδη γίνεται μια συζήτηση να ανέβει ο πήχης της ανάπτυξης εκ νέου από 5,9% σε 6%-6,5% και πάνω. Αυτό θα το κρίνει η πορεία της πανδημίας αλλά και τα τελικά στοιχεία από τον τουρισμό έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι νέες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών θεωρούνται μάλιστα συντηρητικές λόγω της απότομης επαναφοράς της οικονομίας, με αναπτυξιακούς ρυθμούς υψηλότερους των εκτιμήσεων. Ολα τα στοιχεία των βασικών δεικτών της οικονομίας (επενδύσεις, εξαγωγές και κατανάλωση) δείχνουν ότι το αισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα γίνεται πλέον το βασικό και οι διεθνείς οίκοι μιλούν για εκτόξευση της ανάπτυξης έως και το 2022.

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι το μέρισμα της ανάπτυξης θα επιστρέφεται στην κοινωνία και έτσι ήδη γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για τις μελλοντικές επεμβάσεις.

Για παράδειγμα, μία επιπλέον μονάδα ανάπτυξης προσθέτει στην εθνική οικονομία επιπλέον 300 εκατ. ευρώ έσοδα. Ηδη, η ταχύτερη ανάπτυξη κατά 2,3 μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο δημιουργεί σημαντικό πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα επαληθευτούν οι προβλέψεις της Moody’s Analytics, τότε αυτόματα δημιουργείται νέος χώρος για εφαρμογή νέων πολιτικών το 2022. Σύμφωνα με νέα έκθεσή της, η αύξηση 16,2% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο είναι εντυπωσιακή, εάν ληφθεί υπόψη ότι η πλειοψηφία των τουριστών φτάνει στη χώρα από τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προβλέπουν πλέον ανάπτυξη 8,2% φέτος και 5,1% το 2022, ενώ σε διψήφια ποσοστά εκτιμούν ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη στο τρέχον τρίτο τρίμηνο. Σημειώνεται δε ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και είναι πλέον μία από τις επτά χωρών της ευρωζώνης που ανακάμπτει πλήρως, καθώς το ελληνικό ΑΕΠ είναι τώρα 0,6% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr