Νέα μέτρα διευκόλυνσης εξετάζει η κυβέρνηση | επιχειρήσεις

Ένα ακόμα πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν πληγεί από την τον κορωνοϊό έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Με τις νέες παρεμβάσεις, θα ενισχυθούν περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ενώ θέμα ημερών είναι και η ανακοίνωση μέτρων για την αναστολή εξόφλησης επιταγών.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους εξετάζουν ένα ειδικό τραπεζικό καθεστώς, προς διευκόλυνση των οφειλετών.

Οι προτάσεις που εξετάζονται παράλληλα, αφορούν στην τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας με την χορήγηση κρατικών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» έχει ήδη ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο με τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ειδικότερα, βρίσκονται στο μικροσκόπιο:

–  Η μείωση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 30% επί του συνολικού πραγματικού εισοδήματος στο 20% ή ενδεχομένως και στο 15%. Με τη μείωση του ορίου αποσοβείται ο κίνδυνος χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν περιορίσει εκ των πραγμάτων τα έξοδα τους να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο στις δηλώσεις που θα υποβάλλουν το επόμενο έτος. Επισημαίνεται  ότι αν σε κάποιο φορολογούμενο λείπουν αποδείξεις 1.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 220 ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι θα συνεκτιμηθεί με την πάροδο του χρόνου και τα δεδομένα από τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αν θα υπάρξει τροποποίηση στο όριο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που απαιτούνται ανά φορολογούμενο, ώστε να μην τους επιβληθεί πρόστιμο.

–  Να έρθει μπροστά χρονικά η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% και να ισχύσει από φέτος. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες το μέτρο αποτελεί «χρυσή εφεδρεία» και θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η κρίση προσλάβει ραγδαίες διαστάσεις και στερέψουν οι πόροι για την χρηματοδότηση των δαπανών στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών με βάση τα σημερινά δεδομένα τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου φθάνουν έως τον Ιούνιο χωρίς βέβαια να πειραχτεί το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων.

– Υπάρχει πρόταση να θεσπιστούν έκτακτες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις όπως ευνοϊκότερο καθεστώς για αποσβέσεις πάγιων στοιχείων και πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες την περίοδο της κρίσης καθώς και για επενδυτικά προγράμματα.

Μοιραστείτε την είδηση