Ν. Κατσέλη: Διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για προστασία πρώτης κατοικίας

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου, μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, με σκοπό την επεξεργασία και ολοκλήρωση του νέου σχέδιο αντικατάστασης των ρυθμίσεων του νόμου Κατσέλη, για την προστασία των δανειοληπτών.

Αναμένεται η πρόταση της κυβέρνησης για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με μείωση στις 150.000 ευρώ για τους άγαμους, ποσό το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των δανειοληπτών.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, είχε αποφασιστεί το περιουσιακό όριο να είναι μικρότερο των 100.000 ευρώ ενώ σε διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, υπήρξε υποχώρηση, θέτοντας ως τελικό όριο τις 130.000 ευρώ.

Με τις συνθήκες να μην ευνοούν το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς οι τραπεζίτες διαφωνούν θα γίνει επιπλέον συζήτηση για να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο που θα παρέχει προστασία στους δανειολήπτες.

Αυστηρά θα αντιμετωπίζονται οι δανειολήπτες που δεν είναι τυπικοί στις πληρωμές τους ώστε να μην ευνοούνται ομοίως με εκείνους που είναι.

Επαναληπτικούς ελέγχους σε ότι αφορά τις μετατροπές κατάστασης, θα δέχονται όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.

Προστασία κατοικίας

Καθώς πλησιάζει η υποβολή του τελικού σχεδίου και η ψήφιση των αλλαγών, σχεδιάζεται να βρεθεί χρυσή τομή για να αποφευχθούν αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης και τραπεζών.

Υπό χρονική πίεση και εντός των επόμενων ημερών, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις, καθώς η τελευταία παράταση του νόμου Κατσέλη, λήγει τέλη Φεβρουαρίου.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρησταλλα Κακαβελακη

biskotto.gr

Χρησταλλα Κακαβελακη έχει δημοσιεύσει 693 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρησταλλα Κακαβελακη