Οικονομίανέαπρωτοσέλιδο Α

«Κλειδώνει» το Food Pass | πώς θα γίνουν οι αιτήσεις για το νέο επίδομα

Ένα νέο voucher μέσω gov.gr για τα τρόφιμα εξετάζει να εκδώσει η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά της χώρας. Το ποσό της επιδότησης που πιθανότατα θα φτάνει έως και τα 100 ευρώ θα αφορά τα προϊόντα του «καλαθιού» του νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika, θα αφορά αποκλειστικά αγορές τροφίμων από σούπερ μάρκετ, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, να μπουν στη λίστα και κρεοπωλεία και άλλα καταστήματα τροφίμων όπου θα μπορεί να εξαργυρωθεί το κουπόνι, εάν και εφόσον τελικά μοιραστεί.

Η χορήγηση της θα γίνει βάσει αυστηρών ειδοδηματικών κριτηρίων, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά, όπου ανάλογα τον αριθμό των παιδιών θα υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση.

Οι τελικές αποφάσεις για το food pass θα ληφθούν αρχές του 2023 με τους Υπουργούς ωστόσο να το φωτογραφίζουν ήδη.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο τραπέζι είναι κάθε μέτρο που βοηθά τους ευάλωτους

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για ένα νέο food pass, το οποίο θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM, ο υπουργός «όσο η οικονομία υπεραποδίδει και εφόσον αφήνει περίσσευμα τηρώντας τους δημοσιονομικούς στόχους θα βρούμε τρόπο να βοηθάμε τον κόσμο. Η γενική μας τάση είναι ότι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας πρέπει να προστατευτούν από αυτή τη λαίλαπα που ζούμε».

Στην ερώτηση για το εάν το food pass αφορά το γιορτινό τραπέζι τόνισε πως στο «τραπέζι είναι κάθε μέτρο που βοηθάει τους ευάλωτους».

Ο Σκυλακάκης «φωτογράφισε» food pass: Στο τραπέζι επίδομα τροφίμων για ψώνια σε σούπερ μάρκετ

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός ένα μεγάλο τμήμα – της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ περίπου – από το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα επιστρέψει στην κοινωνία.

“Aν προκύψουν δημοσιονομικοί πόροι προτεραιότητα έχουν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στα ευάλωτα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη. Σχεδιάζουμε να πηγαίνουν απευθείας στα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεν σχεδιάζουμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Όποιους πόρους έχουμε, με διάφορους τρόπους θα πάνε απευθείας στα νοικοκυριά”, είπε και διευκρίνισε πως “πληθωρισμός είναι ηλεκτρισμός, καύσιμα, τρόφιμα. Ανάλογα με τις εξελίξεις κατευθύνεις τους πόρους. Αν έχεις αποκλιμάκωση των καυσίμων τότε ανοίγουν άλλες δυνατότητες. Στο βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία και την οικονομία”.

Στην ουσία ο Αναπληρωτής Υπουργός, φωτογράφισε ένα νέο food pass, επίδομα τροφίμων καθώς οι τιμές των καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ακολουθούν προς το παρόν καθοδική τροχιά, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνεχιστεί και το νέο έτος.

Αντιθέτως το πρόβλημα παραμένει και εντείνεται στις τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ και εκεί φαίνεται πώς η Κυβέρνηση θέλει να δώσει προτεραιότητα δίνοντας ενδεχομένως ένα νέο food pass.

Μέσω gov.gr οι αιτήσεις

Εφόσον δοθεί το συγκεκριμένο βοήθημα – voucher θα γίνει μέσω αιτήσεων στο vouchers.gov.gr όπως ακριβώς και με τους δύο κύκλους του fuel pass.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεστε με τους κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα ζητά να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:

  • Διεύθυνση email
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Για το επίδομα βενζίνης, η αποστολή των αιτήσεων προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα γινόταν το πρωί κάθε εργάσιμης ημέρας.

Η πίστωση της ενίσχυσης γινόταν εντός ολίγων ημερών (συνήθως 3-4 το πολύ) από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr