Οικονομίανέαπρωτοσέλιδο Α

«Φρένο» στα μετρητά – επέκταση των POS | νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Ο περιορισμός των συναλλαγών με μετρητά, η επέκταση των PΟS σε περισσότερα επαγγέλματα και η ενίσχυση των ψηφιακών σχέσεων πολιτών-εφορίας είναι κάποιες από τις αλλαγές, που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Τα στοιχεία είναι για τα περσινά εισοδήματα, του 2022 που έχουν δηλώσει οι ελέυθεροι επαγγελματίες. Από αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι επτά στους δέκα δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ και αρκετοί δηλώνουν μηδενικό εισόδημα ή ζημιές.

Υπάρχουν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες που θα μπουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών.

Για να φέρει αποτέλεσμα όλη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στο υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης. Στη συνέχεια θα πάει σε διαβούλευση και μέσα στον Νοέμβριο θα ψηφιστεί.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως:

  • Θα επεκταθούν τα POS σε ορισμένες κατηγορίες που δεν είναι υποχρεωτικά (περίπτερα, ταξί, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες κ.α)
  • Επιπλέον προβλέπει την ολοκλήρωση διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Φεβρουαρίου του 2024.
  • Σιγά – σιγά όλες οι συναλλαγές με την εφορία θα γίνονται ψηφιακά. Είναι τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και το ψηφιακό δελτίο αποστολής.
  • Οι επαγγελματικές δαπάνες για να αναγνωρίζονται από την εφορία θα πρέπει να υποβάλλονται μέσω του mydata, της νέας ψηφιακής πλατφόρμας.
  • Επιπλέον το τίμημα του συμβολαίου για μεταβιβάσεις ακινήτων θα πρέπει να γίνεται μόνο διατραπεζικά.
  • Οποιαδήποτε πληρωμή άνω των 500 ευρώ με μετρητά θα έχει πρόστιμο το διπλάσιο του ποσού δηλ. 1.000 ευρώ.
  • Κοινωνικά και προνοιακά τιμολόγια θα καταβάλλονται μέσω πιστωτικών καρτών.

ertnews.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr