Φορολογικές δηλώσεις: Εντός Μαρτίου η έναρξη υποβολής

Εντός Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στο σύστημα του Τaxisnet, για τις φορολογικές δηλώσεις με αλλαγές στον τρόπο υποβολής, κυρίως για τους συζύγους.

Συγκεκριμένα:

Στην κοινή φορολογική δήλωση των συζύγων θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Ένα για τον κάθε σύζυγο καθώς τα πιστωτικά ποσά δε θα συμψηφίζονται μεταξύ τους.

– Οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλουν χωριστή δήλωση με γνωστοποίησή τους έως 28 Φεβρουαρίου, στο σύστημα taxisnet.
Το νέο πεδίο για τη χωριστή δήλωση έχει προστεθεί στον πίνακα 1 του εντύπου Ε1 ωστόσο δεν χρειάζεται γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης για ζευγάρια που έχουν διακόψει τον έγγαμο βίο κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το ίδιο ισχύει και αν ένας από τους δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Μητρώου της Δ.Ο.Υ.

Εισοδήματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να  δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας) ενώ στον κωδικό 61 της στήλης, δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κλπ.).

–Απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας ολόκληρο το φορολογικό έτος.

– Στους κωδικούς 049-050 θα υποβληθούν οι δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών με κάρτα ή e-banking σε διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.

– Φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν στους κωδικούς 007-008 τον ΑΦΜ και τον χρόνο φιλοξενίας του ατόμου.

Μοιραστείτε την είδηση