Οικονομίανέαπρωτοσέλιδο Α

Έρχεται το «καλάθι της Σαρακοστής» | την επόμενη εβδομάδα η αλλαγή

«Από την άλλη εβδομάδα βγαίνει καινούρια υπουργική απόφαση για να μπορεί ο καταναλωτής να βλέπει την τιμή ανά μονάδα και να μην μπορεί να τον κοροϊδέψει κάποιος με το να μικρύνει ή να μεγαλώσει την συσκευασία αποκάλυψε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Τη 14η εβδομάδα εφαρμογής του βρίσκεται πλέον το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, από τα 833 προϊόντα 65 (7.80%) παρουσίασαν αύξηση, 48 (5.76%) παρουσίασαν μείωση, και 720 (86.43%) παρέμειναν σταθερά κάτι που σημαίνει πως σε αξία συνόλου «Καλαθιού» η αξία έμεινε σταθερή. Μάλιστα προέβλεψε πως εντός Φεβρουαρίου αναμένονται οι πρώτες νέες μειώσεις.

Το πρώι της Πέμπτης ο κ. Γεωργιάδης συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, πραγματοποίησαν αυτοψία σε ακόμα ένα σούπερ μάρκετ παρατηρώντας ότι η τιμή κιλού που αναγράφεται στα προϊόντα λόγω της μικρής γραμματοσειράς δεν διαβάζεται εύκολα.

Επ’ αυτού μάλιστα ξεκαθάρισε πως: «Από την άλλη εβδομάδα βγαίνει καινούρια υπουργική απόφαση για να μπορεί ο καταναλωτής να βλέπει την τιμή ανά μονάδα και να μην μπορεί να τον κοροϊδέψει κάποιος με το να μικρύνει ή να μεγαλώσει την συσκευασία. Λύνουμε αυτό το θέμα ήρεμα, ωραία και πολιτισμένα».

Παράλληλα όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής Υπουργός Ν. Παπαθανάσης τις προηγούμενες μέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το «καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο θα περιέχει κάποια πρόσθετα είδη.

«Οπως έγινε με το καλάθι των Χριστουγέννων, τώρα θα προστεθούν νηστίσιμα τρόφιμα, προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά ώστε να μπορέσουν όλοι οι συμπολίτες μας να αγοράσουν τα βασικά που απαιτούνται για τη Σαρακοστή» σημείωσε ο Ν. Παπαθανάσης.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι κάθε Τετάρτη το καλάθι ανανεώνεται, επομένως μια πιθανή ημερομηνία έναρξης του καλαθιού της Σαρακοστής θα μπορούσε να είναι η 15η Φεβρουαρίου.

Θα παραταθεί το «καλάθι»;

Σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για το «καλάθι του νοικοκυριού», που κανονικά λήγει στις 31 Μαρτίου, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως, εφόσον η ακρίβεια παραμένει, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη και, όπως είχε ειπωθεί εξ αρχής, οδεύοντας προς τη λήξη του μέτρου, θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις για να δοθούν οι σχετικές παρατάσεις.

Στο ερώτημα τι εξοικονομεί μια οικογένεια αγοράζοντας από το καλάθι, ο Ν. Παπαθανάσης επανέλαβε πως μια τετραμελής οικογένεια κερδίζει περίπου 80 ευρώ τον μήνα. Μαζί με την κάρτα αγορών, για την οποία ξεκινούν οι αιτήσεις στις επόμενες ημέρες και έως 3 Μαρτίου θα γίνει η καταβολή των ποσών, το Market Pass θα δώσει ένα ποσό το οποίο είναι 10% στις αγορές των καταναλωτών.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr