ΕΝΦΙΑ | τι θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Με την πανδημία να εξακολουθεί να πλήττει την Ελλάδα και την οικονομία της, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την παραμονή του ΕΝΦΙΑ στα περυσινά επίπεδα.

Το βασικό σενάριο που μελετάται είναι ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, να υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και όχι με τις νέες τιμές ζώνης οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά ευθυγράμμισης με τις εμπορικές αξίες.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτόν που κατέβαλαν για το 2020 εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα.

Αναβάλλεται για το 2022 η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει όπως και το 2020, σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 και η τελευταία έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Σχεδόν 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τον μισό ΕΝΦΙΑ που θα δείξει το εκκαθαριστικό ή θα απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο για τα ακίνητά τους. Τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 πολλοί φορολογούμενοι έχουν βρεθεί κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος είτε τον μισό φόρο για τα ακίνητά τους είτε να απαλλαγούν πλήρως. Οι απαλλαγές αυτές θα ισχύσουν με την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr

Χρηστάλλα Κακαβελάκη έχει δημοσιεύσει 25270 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρηστάλλα Κακαβελάκη