Χώρες με ανειδίκευτο προσωπικό | 3η η Ελλάδα

Καθώς η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογικές εξελίξεις διαμορφώνουν όλο και περισσότερο την αγορά εργασίας ανά τον κόσμο, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού έχει μετατραπεί σε ένα εκ των μεγαλύτερων προβλημάτων της εργοδοσίας.

Το μέγεθος του προβλήματος ποικίλει από χώρα και είναι πιο έντονο στην Ασία. Η Ιαπωνία ήταν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο με το 89% των εταιρειών, όπως φαίνεται και στο γράφημα του Statista, να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

Η χώρα βρισκόταν στην κορυφή της έρευνας επί σειρά ετών ενώ ήταν ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κράτη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της ραγδαίας πληθυσμιακής γήρανσης που οδήγησε στην μείωση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού. Τελικά και αυτή η χώρα, άνοιξε τις πύλες της για τους μετανάστες- αν και με μεγάλη καθυστέρηση- για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έρευνα Manpower Talent Shortage Survey of 2018 οι πιο προβληματικές αγορές εργασίας σε αυτό τον τομέα είναι, μετά την Ιαπωνία, η Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης η μόνη που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα φαίνεται να είναι η Γερμανία.

Στη δε Κίνα η εικόνα είναι βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενα έτη (όπως π.χ το 2014).

Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί επίσης να διαφέρουν από χώρα σε χώρα και μπορούν να αφορούν επαγγέλματα όπως πχ δάσκαλοι, νοσηλευτικό προσωπικό, μάγειρες έως μεταλλουργούς, υδραυλικούς κ.α.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr

Χρηστάλλα Κακαβελάκη έχει δημοσιεύσει 25270 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρηστάλλα Κακαβελάκη