Αυξήσεις στις συντάξεις, που θα «αγγίξουν» έως και τα 196,10 ευρώ τον μήνα, προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

Η μεσοσταθμική αύξηση στις συντάξεις θα είναι τα 99,57 ευρώ, ενώ οι ευνοημένοι θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικοί συνταξιούχοι, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Επιπλέον, εκτός από τις συντάξεις, με το νέο ασφαλιστικό θα οριστικοποιηθεί και η επιστροφή αναδρομικών που οφείλονται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για την περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου.

Η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων.

Αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση:

  • Νέοι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των κύριων συντάξεών τους.
  • Από 1 Ιανουαρίου 2020 θα εφαρμοστεί το νέο, καινοτόμο, ελεύθερο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που θα αφορά 1,4 εκ. ασφαλισμένους.
  • Αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, στις περιπτώσεις που το άθροισμα επικουρικής-κύριας υπερέβαινε το ποσό των 1.300 ευρώ, οι οποίες περικόπηκαν το 2016. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, με τις αυξήσεις στις επικουρικές να ξεκινούν με ποσά έως 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και να κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ.
Μοιραστείτε την είδηση