Αυξήσεις στις κατώτατες εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών

Δομικές αλλαγές του συστήματος υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών, αναμένεται να εφαρμοστούν για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή εισφοράς 20%.

Την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα και τη θεσμοθέτηση 4 έως 5 κλάσεων προωθεί ο Γιάννης Βρούτσης, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος του έτους.

Ο κ. Βρούτσης σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ τόνισε ότι θα σταματήσει να υπάρχουν εξοντωτικές εισφορές και ότι θα αποσυνδεθεί το ασφαλιστικό με το φορολογικό. Δηλαδή δεν θα υπολογίζονται με βάση του εισοδήματος. 

Η επικρατέστερη πρόταση προβλέπει την αύξηση της κατώτατης εισφοράς (πρώτη ασφαλιστική κατηγορία), που σήμερα ανέρχεται στα 185,18 ευρώ το μήνα, στα 200-230 ευρώ και στη συνέχεια θα δημιουργηθούν οι επόμενες με κλιμακωτά ποσά.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι κατηγορίες θα είναι ελεύθερης επιλογής, αλλά το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών δεν θα συνδέεται ούτε με τα έτη ασφάλισης ούτε με το ύψος του εισοδήματος. Η διαμόρφωση των νέων ποσών των ασφαλιστικών εισφορών θα συνδεθεί με τις επικείμενες εκπτώσεις στην φορολογία.

Ακόμα και αν την επόμενη χρονιά αυξηθούν οι εισφορές των μη μισθωτών έως και 30 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ ετησίως, είναι σαφές ότι από τη νέα φορολογική κλίμακα που προωθείται θα είναι τελικά ωφελημένοι. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 9% από 22% που είναι σήμερα. Άρα, η αύξηση των εισφορών υπερκαλύπτεται από τη μείωση των φόρων.

Μοιραστείτε την είδηση