Οικονομίανέαπρωτοσέλιδο Α

Ανακοινώθηκε το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης για τα Χριστούγεννα | τα βασικά σημεία

Τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τους ευάλωτους πολίτες, τα οποία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδίκευσαν ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.

Για την οικονομία και την ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε ότι όλη η προσπάθεια στο ράφι κατατείνει να έχουμε δεσμευτικές μειώσεις τιμών κατά ένα εξάμηνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε αδύναμους συμπολίτες μας. Ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το Δεκέμβριο σε νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνου. Θα ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία με 250 ευρώ στους δικαιούχους ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ. Θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και τέλος θα ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους με 150 ευρώ παραπάνω. Όταν η οικονομία πηγαίνει καλά έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Τα μέτρα θα εξειδικεύσει ο κ. Χατζηδάκης».

Ο κ. Χατζηδάκης, είπε: «Παρότι η χρονιά ήταν εκλογική και με φυσικές καταστροφές που είχαν κόστος στον προϋπολογισμό η οικονομία υπεραπέδωσε και αυτό έχει αντανάκλαση στον προϋπολογισμό. Ετσι, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα φτάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα μας περισσέψουν και κάποια χρήματα πάνω από αυτόν τον στόχο. Επομένως, η κυβέρνηση αυτό το ποσό το επιστρέφει στην κοινωνία. Υπολογίζεται ότι αυτό το πλεόνασμα θα είναι 352 εκατ. ευρώ που θα δοθεί τα Χριστούγεννα. Συνολικά 2,3 εκατομμύρια θα είναι οι δικαιούχοι του «επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης».

Τα βασικά σημεία:

Η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδώσει και αυτό έχει θετική αντανάκλαση στον προϋπολογισμό

Θα φτάσουμε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% στο τέλος του χρόνου και θα μας περισσέψουν κάποια χρήματα

352 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε ασθενέστερους οικονομικά 2,3 εκατ. πολίτες τα Χριστούγεννα

1,5 δόση επιδόματος παιδιού (125 εκατ. ευρώ και 800 χιλιάδες δικαιούχοι). Για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει τώρα ένας γονιός τον Δεκέμβριο θα πάρει επιπλέον 150. Αν δηλαδή παίρνει 100 ευρώ τον Δεκέμβριο θα πάρει 250 ευρώ. Οικογένεια με τέσσερα παιδιά και εισόδημα 10-15.000 ευρώ. Σήμερα παίρνουν το μήνα 168 ευρώ. Τον Δεκέμβριο θα πάρουν επιπλέον 252 ευρώ ή συνολικά 420 ευρώ.

50% της μηνιαίας δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (24 εκατ. και ωφελημένοι 210 χιλιάδες). Αυτοί θα πάρουν και αύξηση 8%.

Πρόσθετη στήριξη συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν ελάχιστη (κάτω από 10 ευρώ). Πρόκειται για κύριες συντάξεις κάτω των 700 ευρώ και ανασφάλιστους υπερήλικες. Η ενίσχυση είναι 150 ευρώ και το κόστος 158 εκατ. Οι ωφελούμενοι είναι 1,055 εκατομμύρια. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα πάρουν και αύξηση περίπου 3% από τον Ιανουάριο.

Παραδείγματα

Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ θα λάβει αύξηση συνολικά 366 ευρώ τον χρόνο

Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 700 ευρώ θα λάβει αύξηση συνολικά 702 ευρώ τον χρόνο (+4,2%)

Για την οικονομία και την ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι όλη η προσπάθεια στο ράφι κατατείνει να έχουμε δεσμευτικές μειώσεις τιμών κατά ένα εξάμηνο.

Ενίσχυση 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ

Προς τα τέλη Δεκεμβρίου η καταβολή των επιδομάτων

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr