νέαΟικονομίαπρωτοσέλιδο Α

Αλλαγές στην πληρωμή των αγροτών φέρνει ο νέος Νόμος | εξόφληση προϊόντων εντός 30 ημερών

Την υποχρέωση να εξοφλούν τους συνεργαζόμενους αγρότες εντός 30 ημερών από την ημέρα αγοράς, θα είναι οι επιχειρήσεις εμπορίας αγροτικών προϊόντων που έχουν τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει σχετικό σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, την επέκταση του πεδίου εφαρμογής στους αγοραστές αγροτικών προϊόντων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ, αντί για 2.000.000 ευρώ που προέβλεπε αρχικώς το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αθέμιτες πρακτικές, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει ένα τέλος «σε μια μεγάλη αδικία» κατά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αφού προβλέπεται συγκεκριμένα η εξόφληση των αγροτών από εμπόρους μέσα σε διάστημα 30 ημερών για τα αλλοιώσιμα προϊόντα και μέσα σε 60 ημέρες για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αργοπορίες στην πληρωμή αγροτών υπερβαίνουν σήμερα ακόμα και τους 12 μήνες.

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου, ο κ Λιβανός το χαρακτήρισε «μεγάλη τομή», για την αγροτική οικονομία. Και πρόσθεσε:

«Για πρώτη φορά οι παραγωγοί μας θα πληρώνονται σε 30 ημέρες για τα αλλοιώσιμα προϊόντα και σε 60 ημέρες για τα λοιπά γεωργικά προϊόντα. Και πράγματι, όπως ανέφεραν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, και οι ίδιοι είχαν θεσπίσει τον Νόμο 4492/2017. Εξέδωσαν, όμως, την εφαρμοστική του υπουργική απόφαση τον Φεβρουάριο του 2019, ενάμιση ολόκληρο χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου τους. Επιπλέον, η πλατφόρμα που προέβλεψαν ήταν μια δυσκίνητη, γραφειοκρατική διαδικασία. Δε λειτούργησε ποτέ στην πράξη, δεν αγκαλιάστηκε από τους παραγωγούς που δεν είδαν σε αυτή την προστασία που απέβλεπαν. Για να είμαι σαφής, είμαι βέβαιος ότι οι προθέσεις ήταν αγαθές και καλοπροαίρετες. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία τότε ως αντιπολίτευση, διά της τότε εισηγήτριάς μας και νυν υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρίας Αραμπατζή, είχε υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο επί της αρχής. Οι προθέσεις σας ήταν καλές, όμως η αλήθεια είναι ότι στην πράξη δυστυχώς δεν τα καταφέρατε. Σήμερα λοιπόν έχετε την ευκαιρία να επιβεβαιώσετε την τότε νομοθετική σας βούληση, ψηφίζοντας υπέρ του νομοσχεδίου μας».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr