νέαΟικονομία

Αλλαγές και Βελτιώσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Αλλαγές και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία αναμένονται να πραγματοποιηθούν, μετά την τρίμηνη παράταση που έδωσε το Υπ. Οικονομικών για την προθεσμία υπαγωγής των οφειλετών στη νέα ρύθμιση.

Η πλατφόρμα αιτήσεων για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αντί τις 28 Ιουνίου, όπως είχε αρχικά οριστεί.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρεται σε ρεπροτάζ της Μαρίας Βουργάνα στο tovima.gr, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το λίφτινγκ στη ρύθμιση των 120 δόσεων συνοδεύεται με κίνητρα για τους συνεπείς φορολογουμένους, όσους δηλαδή πληρώνουν στην ώρα τους, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει, και από τις τράπεζες, να επιβραβευθούν οι συνεπείς για να μην αυξηθεί ο «ηθικός κίνδυνος» (moral hazard) που συνδέεται με οποιαδήποτε ρύθμιση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων που έχουν επεξεργαστεί στην Πειραιώς προβλέπουν τα εξής:

1. Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μόνο για μεγάλες οφειλές.

Οφειλέτες που έχουν χρέη έως 20.000 ευρώ δεν υπάγονται απευθείας στη ρύθμιση. Δεν θα υπάρχει δηλαδή καμία προϋπόθεση. Η ΝΔ εκτιμά ότι όπως λειτουργεί σήμερα η ρύθμιση είναι «περιπτωσιολογική», καθώς βάζει εισοδηματικά κριτήρια και εξαρτά το ύψος των δόσεων από τα δηλωθέντα εισοδήματα, ακόμη και για μικρές σχετικά οφειλές.

Αντίθετα, η πρότασή της αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα ισχύουν μόνο για μεγάλες οφειλές και όχι για τους πολλούς φορολογουμένους που προσπαθούν σήμερα να παραμείνουν συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Ετσι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών θα μπορέσει να ενταχθεί στη ρύθμιση.

2 Κούρεμα ελάχιστης δόσης.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση προτείνεται να μειωθεί στα 20 ευρώ τον μήνα από 30 ευρώ που ισχύει σήμερα. Με τη μείωση της ελάχιστης δόσης θα έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι με πολύ μικρές οφειλές της τάξης των 400 και 500 ευρώ να κερδίσουν περισσότερες δόσεις για την τμηματική εξόφληση των οφειλών τους. Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2019 κατά 40.850 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ο αριθμός τους έχει φθάσει πλέον στα 2.137.009 σε σύνολο 3.940.098 οφειλετών ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018 οι πολύ μικροί οφειλέτες ανέρχονταν σε 2.096.159 ΑΦΜ. Σήμερα ένας στους δύο οφειλέτες της Εφορίας χρωστά μικροποσά έως 500 ευρώ, ενώ εννέα στους δέκα έχουν οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

3 Μείωση του επιτοκίου.

Το επιτόκιο της ρύθμισης από 5% ετησίως θα μειωθεί στο 3%. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ρύθμιση είναι «ακριβή», καθώς οι οφειλέτες επιβαρύνονται με επιτόκιο 5%, όταν το Δημόσιο – με διάταξη που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση – επιβαρύνεται με επιτόκιο 3% για τις δικές του οφειλές προς τους ιδιώτες που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

4 Αύξηση δόσεων για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη ΝΔ η ρύθμιση είναι «ετεροβαρής», υπό την έννοια ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον ίδιο αριθμό δόσεων με τα φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι για τα νομικά πρόσωπα παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των τρεχουσών οφειλών σε 24 δόσεις και των έκτακτων οφειλών σε 36 μηνιαίες δόσεις και όχι μέχρι και 120 δόσεις που προβλέπεται για τα φυσικά πρόσωπα.

5 Κίνητρα για τους συνεπείς οφειλέτες.

Τα στελέχη της Πειραιώς υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση είναι «άδικη», καθώς δεν περιλαμβάνει καμία επιβράβευση για όσους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι σήμερα. Ετσι, για να αποκατασταθεί η «αδικία» της ΝΔ για τις αλλαγές στις 120 δόσεις, συνοδεύεται με κίνητρα για τους συνεπείς. Πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση, το λεγόμενο Λευκό Μητρώο, μέσω του οποίου θα πριμοδοτηθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι. Οσοι εξοφλούν εμπρόθεσμα φόρους και εισφορές θα κερδίζουν μια θέση στο Λευκό Μητρώο και θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση. Θα κερδίσουν στοχευμένη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικά κίνητρα και αλλαγή από φορολογικούς ελέγχους. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, για την ένταξη στο Λευκό Μητρώο θα λαμβάνονται υπόψη:

– Η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της φορολογικής, εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

– Η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της φορολογικής, εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και φοροδιαφυγής.

– Ειλικρινείς επιχειρηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση ή και αύξηση της συνολικής απασχόλησης, κ.λπ.

Τα χρέη έχουν πνίξει τα νοικοκυριά, τα οποία αναζητούν σωσίβιο στη νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Μέχρι στιγμής περίπου 100.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές που έχουν στην Εφορία, ρυθμίζοντας χρέη που συνολικά υπερβαίνουν τα 900 εκατ. ευρώ.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr