Υγείανέαπρωτοσέλιδο Β

Ψυχική Υγεία | Αποτινάσσοντας το στίγμα!

Η ψυχική υγεία αποτελεί μια έννοια με πολλά επίπεδα και διαστάσεις. Πολλοί ερευνητές έχουν δοκιμάσει να την ορίσουν κλινικά, ωστόσο αυτό καλύπτει μόνο μία πλευρά της συγκεκριμένης έννοιας. Η ψυχική υγεία δεν αναφέρεται μόνο στην απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής ή κάποιας ψυχοπαθολογικής συμπεριφοράς, αλλά απλώνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα, αντανακλώντας όλη μας την προσωπικότητα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό κυβερνητικό ορισμό «Η ψυχική υγεία είναι η συναισθηματική και η διανοητική εκείνη κατάσταση που επιτρέπει στα άτομα να χαίρονται τη ζωή και να αντεπεξέρχονται στις απογοητεύσεις αλλά και στις δύσκολες συνθήκες. Είναι το θετικό συναίσθημα της ψυχολογικής ευεξίας και της πίστης στη δική μας αξία αλλά και των άλλων».
Διαβάζοντας το παραπάνω, θα λέγαμε ότι ακούγεται υπέροχο! Αμέσως μετά, θα αναρρωτριόμασταν αν εμείς τα έχουμε πετύχει όλα αυτά. Η απαντήση θα είναι αρνητική και αυτό θα μας βάλει σε δεύτερες σκέψεις και άγχη.

Η πανδημία του κορωνοϊού, ήρθε να μπερδέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα! Δεν εγκλώβιστήκαμε μόνο μέσα στο σπίτι μας, αλλά μέσα στα ίδια μας τα συναισθήματα. Μέσα στους φόβους και τις ανησυχίες μας. Ίσως , λοιπόν, πολλοί να αναρωτήθηκαν εάν όντως είναι ψυχικά υγιείς και άρχισαν να ψάχνουν ορισμούς και «ετικέτες» που όσο δεν τις έβρισκαν, τόσο οι φόβοι θέριευαν.

Με αφορμή την Παγκόμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ας επαναπροσδιορίζουμε την ψυχική υγεία. Ας φύγουμε από τις ταμπέλες, διότι αυτές οι ίδιες γίνονται η θηλία που μας εγκλωβίζει εν τέλει. Ας αποτινάξουμε το στίγμα!

Ας πετάξουμε από πάνω μας πια τις απαρχαιομένες αντιλήψεις του ψυχικά μη υγιούς, του «τρελού», του «καταθλιπτικού».

Ας πετάξουμε και τις άλλες, εκείνες του «ήρεμου», του «δυνατού», του «ευτυχισμένου».

Αυτές οι ταμπέλες στέκουν χρόνια μπροστά μας ξεθωριασμένες και εμείς καθόμαστε ζωές ολόκληρες, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι λένε και προς τα πού πρέπει να πάμε, χάνοντας έτσι το κάθε παρόν. Σαν ένα συνεχόμενο παρόν πρέπει ,λοιπόν, να αντιμετωπίζουμε την ζωή μας. Στιγμές που αν δεν τις βιώσουμε, τις χάνουμε και πάμε σε άλλες και αυτό λειτουργεί σαν μια ευθεία γραμμή με αέναη κίνηση. Ψάχνοντας το νόημα της ψυχικής υγείας σε ταμπέλες, μετατρέπουμε αυτή την γραμμή σε ένα φαύλο κύκλο. Χάνουμε το «τώρα», ψάχνοντας στο «πριν» για το «μετά»!

Η ψυχική υγεία πλαισιώνεται με το σύνολο των συναισθημάτων και των συμπεριφορών, με τα οποία ο κάθε άνθρωπος αυτοπροσδιορίζει τον εαυτό του στην κάθε στιγμή. Ψυχικά υγιής είμαι όταν ξέρω τα συναισθήματά μου την κάθε στιγμή. Είμαι ικανός να τα αισθανθώ, να τα συνειδητοποιήσω και να δουλεύω την έκφραση και την επικοινωνία τους.

Αυτό σημαίνει πως έχω επίγνωση και των ευάλωτων πλευρών μου και τις αποδέχομαι. Παραδείγματος χάριν, όλοι περνάμε δύσκολες φάσεις ζωής που μπορούν να μας καταθλίψουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάσχουμε από Καταθλιπτική Διαταραχή. Όλοι περνάμε φάσεις με έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πάσχουμε από Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Είμαστε ψυχικά υγιείς, όταν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την βαθύτερη αλήθεια της προσωπικότητάς μας, το πως αισθανόμαστε οι ίδιοι για τον εαυτό μας, ποια χαρακτηριστικά μας προσδίδουμε, πόσο κοντά είναι αυτό που λέμε ότι μας αντιπροσωπεύει ως άτομα με αυτό που πραγματικά αισθανόμαστε.

Ψυχική υγεία είναι να αποτινάξουμε το στίγμα του συναισθηματικά αψεγάδιαστού εαυτού και να φορέσουμε πιο άνετα ρούχα, προσαρμοσμένα στις μοναδικές προσωπικότητές μας, μαζί με τις ατέλειες και τις ευαισθησίες τους.

Μοιραστείτε την είδηση

Δήμητρα Μουντάκη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια