Υγείανέαπρωτοσέλιδο Α

Κορωνοϊός | αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα των Χανίων

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Πάτρας και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Την εβδομάδα 38/2023 παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 37/2023 στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε επτά από τις εννέα (7/9) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ αυτή την εβδομάδα αναφοράς.

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε μία από τις εννέα (1/9) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητική τάση σε μία από τις εννέα (1/9) περιοχές.

Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο Βόλο (+62%), στην Ξάνθη (+60%), στα Χανιά (+46%) και στην Αττική (+36%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη (+27%) και στην Αλεξανδρούπολη (+17%).

Επισημαίνεται ότι η μεταβολή στο μέσο εβδοαμδιαίο ιικό φορτίο στην πόλη του Βόλου έχει υπολογιστεί σε σύγκριση με την εβδομάδα35/2023 (28/08-03/09/2023), γιατί δεν αναλύθηκαν δείγματα τις εβδομάδες 36/2023 και 37/2023 λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Πτωτική τάση στο μέσο εβδομαδίαιο ιικό φορτίο παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (-55%) και σταθεροποιητική τάση στα Ιωάννινα (-8%).

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr