«Ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση» | ΣΕΠΕ Χανίων

Ανακοίνωση για ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, υποστηρίζοντας ότι στο Νομό, ο ελάχιστος αριθμός αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όλοι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου είναι 2.000 τεμάχια.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού μια παράλληλη εξάπλωση, η εξάπλωση της ψηφιακής εκπαιδευτικής κουλτούρας συντελείται. Από την πρώτη μέρα ως σύλλογος τονίζουμε την αναγκαιότητα καθολικής εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όχι μόνο σε επίπεδο δήμου, όχι μόνο σε επίπεδο νομού αλλά σε όλη τη χώρα.

Κανένας μαθητής δεν θα πρέπει να μείνει έξω από όλο αυτό το εγχείρημα.

Με εγκύκλιο του το υπουργείο Παιδείας στις 7 Απριλίου ζητά την καταγραφή των τεχνολογικών αναγκών ανά σχολική μονάδα με στόχο: «α) να υποστηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία και β) να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους.

Σήμερα με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας υπαναχωρεί, γυρίζει την πλάτη στους μαθητές και δηλώνει ξεκάθαρα ότι εμπαίζει τους γονείς τους.

Την ώρα που η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προσπαθεί να παίξει επικοινωνιακά εις βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών, δεν δίστασε να διαθέσει 11 εκατομμύρια ευρώ για την καμπάνια “Μένουμε σπίτι”, δεν δίστασε να διαθέσει 72.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή ιστοσελίδας «Μένουμε Σπίτι», ούτε σκέφτηκε τα 24.000 ευρώ κάθε μήνα για προβολή και αναρτήσεις στα social media, προφανώς ενδιαφερόμενη μόνο για την εικόνα και όχι για την ουσία.

Είναι επιλογή της κυβέρνησης να εμφανίζεται γαλαντόμα και ανοιχτοχέρα με τις επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις υγείας, τους καναλάρχες αλλά για το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές να ανακαλύπτει συνεχώς προφάσεις.

Στο νομό Χανίων ο ελάχιστος αριθμός αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όλοι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου είναι 2.000 τεμάχια. Επισημαίνουμε ότι το 1/4 των οικογενειών δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να δηλώσουν αν διαθέτουν τεχνολογικό εξοπλισμό λόγω των “αστραπιαίων” αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας.

Σημαντικό είναι ότι αυτά τα στοιχεία αντιστοιχούν στα 3/4 των αναγκών καθώς αρκετές οικογένειες δεν έχουν την δυνατότητα να καταγράψουν την ανάγκη τους.

Καταγγέλλουμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τις μεθοδεύσεις αλλοίωσης των πραγματικών αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ώστε να αξιοποιηθούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση που υλοποιείται σε όλη τη χώρα.

Κανένας διευθυντής σχολείου να μη δηλώσει διαφορετικά στοιχεία από αυτά που έχουν πραγματικά ανάγκη οι μαθητές του.

Σε αυτή τη φάση η οποιαδήποτε τροποποίησή των στοιχείων θα οδηγήσει τόσο τους διευθυντές όσο και τους εκπαιδευτικούς σε κρίση εμπιστοσύνης με τους γονείς και τους μαθητές τους.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, να αποσύρει την τελευταία «διευκρινιστική» εγκύκλιο που προσπαθεί να συσκοτίσει τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος.

Διεκδικούμε ένα tablet για κάθε μαθητή με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου με κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μοιραστείτε την είδηση