Καρκίνος του μαστού στη σκύλα και στη γάτα:

Ο καρκίνος του μαστού, αφορά συνήθως ηλικιωμένες θηλυκές γάτες και σκύλες , οι οποίες δεν έχουν στειρωθεί. Οποιαδήποτε μάζα εμφανίζεται στη περιοχή του στήθους του ζώου, θα πρέπει να εξετάζεται από τον κτηνίατρο σας. Οι μάζες αυτές μπορεί να εντοπίζονται σ’ έναν ή περισσότερους μαστούς  γύρω από τις θηλές (ή και σε μεγαλύτερη έκταση) με ή χωρίς την εμφάνιση εκκρίματος. Οι μάζες που οφείλονται σε καρκίνο του μαστού, είναι συνήθως σκληρές και οζώδεις.

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται με κυτταρολογική εξέταση ή βιοψία μετά από χειρουργική εξαίρεση. Η χειρουργική αφαίρεση της μάζας είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή και τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με τη στείρωση του ζώου. Πριν από το χειρουργείο και ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό του ζώου προτείνεται να πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος αλλά και ακτινογραφίες θώρακος και κοιλίας για έλεγχο μεταστάσεων.


Η στείρωση των θηλυκών ζώων σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την πρώτη τους περίοδο, αποτελεί το καλύτερο τρόπο, προκειμένου να αποφύγετε τον καρκίνο του μαστού. Ακόμα και στειρώνοντας το ζώο σας μέχρι την ηλικία των 2 ετών, μπορείτε να μειώσετε αρκετά της πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου όγκου. Τα ζώα τα οποία στειρώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Μοιραστείτε την είδηση

Αναστασία Δημανοπούλου

Στρατιωτικός Κτηνίατρος Msc in Public Health

    Αναστασία Δημανοπούλου έχει δημοσιεύσει 24 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Αναστασία Δημανοπούλου