Αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική Οικονομία | Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος
Το κλίμα βάσιμης αισιοδοξίας που διαμορφώνεται από την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, μετά από δέκα σκληρά χρόνια τα οποία επέφεραν σημαντική κακουχία στον ελληνικό λαό, τονίσθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, κατά την παραλαβή της Ενδιάμεσης Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική 2019, από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Στουρνάρα.
Ο κ. Τασούλας καλωσόρισε, με «κεφαλαία γράμματα», όπως είπε, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κι επισήμανε ότι η βάσιμα αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική Οικονομία κατεγράφη και στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, ο οποίος συνάδει με το πνεύμα των προοπτικών της οικονομίας που εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδος, και προβλέπει αύξηση του εθνικού προϊόντος κατά 2,8%, αλλά και μείωση της ανεργίας, κατά 100.000 συνανθρώπους μας.
Παράλληλα, υπογράμμισε τον εξ ορισμού φιλολαϊκό προορισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι η σταθερότητα των τιμών, δηλαδή η τιθάσευση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 2%, η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση του επιπέδου απασχόλησης, η προστασία και η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των Τραπεζών και του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα της Οικονομίας, αλλά και τη φιλολαϊκή στάση που τήρησε στα χρόνια της μεγάλης αμφισβήτησης, στεκόμενη ως «ασπίδα χαλύβδινη εις τρόπον ώστε τα πράγματα και να μην χειροτερέψουν, αλλά και να μπορέσουν εν συνεχεία να αρχίσουν να βελτιώνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε ΑΤΜ σε παραμεθόριο ή επιμεθόριο μέρος της Ελλάδος που να μην ήταν γεμάτο χαρτονομίσματα».
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «από τώρα θα κινηθούμε με ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης πάνω από το 2% φέτος και αρκετά πάνω από το 2% την ερχόμενη χρονιά, το 2020. Κι αυτό, σε περίοδο που επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ζήτηση στην Ελλάδα αυξάνεται και αυξάνεται, κυρίως, επειδή βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και επίσης και οι επενδύσεις, που είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Παράλληλα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στις προκλήσεις για το μέλλον. «Αυτές είναι τρεις: θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και βεβαίως, θα πρέπει να μειωθεί και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Δεύτερον, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και το καλό αυτής της Κυβέρνησης είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται εξ αναγκασμού αλλά επειδή τις πιστεύει και είναι πολύ θετικό αυτό. Και τρίτον, θα πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών για να μπορέσουν οι Τράπεζες να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους που είναι να δανείζουν την πραγματική οικονομία».