γενικάΚρήτηνέαπρωτοσέλιδο Α

1,8 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης | υπεγράφη η σύμβαση

Την σύμβαση έργου με προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Περιφέρεια Κρήτης (πλ. Ελευθερίας) υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το έργο χρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), κατά 15% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου και της πράξης «STRATENERGY», στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης.

Στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια παρόντες ήταν επίσης ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικών έργων Π.Ε Ηρακλείου Μανόλης Φακουκάκης, η συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος STRATENERGY Ελένη Πλουμίδη, και οι εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας «Γάμα Σίγμα Κατασκευαστική ΑΤΕ» Γιώργος Σμπώκος και Γιώργος Γωνιανάκης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της σύμβασης ανέφερε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, υπογράψαμε σήμερα μία σημαντική σύμβαση, με προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας. Με τη σημερινή σύμβαση θα έχουμε ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας κοντά στο 40%.

Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Interreg και από πόρους δικούς μας. Πιστεύουμε ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2021 να είναι ολοκληρωμένο, σηματοδοτώντας μια πρότυπη παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης για όλα τα δημόσια κτίρια της Κρήτης.

Η Περιφέρεια Κρήτης προσφέρεται να βοηθήσει τους φορείς για να μπορούν να εντάξουν τέτοια έργα.

Στόχος είναι όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, την επόμενη δεκαετία να μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που επιδιώκουμε να είναι πρωτοποριακό για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ενημερωτικά στοιχεία της στρατηγικής Πράξης STRATENERGY

Επιδιώκει την εδραίωση της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των πλέον αρμόδιων εθνικών δομών Ελλάδας – Κύπρου και αφορά την υλοποίηση μιας σύγχρονης κοινής – στη διασυνοριακή περιοχή – στρατηγικής για την ενσωμάτωση των πρακτικών και τεχνολογιών της Αποδοτικής Χρήσης Ενέργειας (ΑΧΕ) έως το 2030 στα κτίρια φορέων του δημοσίου και ευρύτερα δημοσίου τομέα.

Οι στόχοι του έργου STRATENERGY είναι:

 1. Υλοποίηση ώριμων στρατηγικών επενδύσεων ΑΧΕ σε δημόσια κτίρια της Ελλάδας και της Κύπρου.
 2. Οριστικοποίηση ενός κοινού πλαισίου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού φορέων του δημοσίου τομέα για το 2030 για την ενσωμάτωση της ΑΧΕ στο κτιριακό τους απόθεμα.
 3. Ανάπτυξη σύγχρονων εξειδικευμένων εφαρμογών πληροφορικής / μεθοδολογιών για την υποστήριξη αποφάσεων των φορέων του δημοσίου της διασυνοριακής περιοχής. 
  Οφέλη για την Περιφέρεια Κρήτης:
 • Υλοποίηση επιδεικτικής δράσης ενσωμάτωσης τεχνολογιών ΑΧΕ στο Κεντρικό Κτίριο της Περιφέρειας – Εξοικονόμηση ενέργειας
 • Υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, διαδραστικών δράσεων & ημερίδων στην Κρήτη για την ΑΧΕ
  • Συμμετοχή στη διαμόρφωση του «κοινού ελληνοκυπριακού πλαισίου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού» για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια, αναδεικνύοντας τον ζητούμενο «υποδειγματικό ρόλο» των δημοσίων κτιρίων έως το 2030, καθώς και την μετατροπή τους σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEBs).
   Video-δηλώσεις
Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr