Μαρουσάκης | βαρύς χειμώνας μετά το καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο

Μπορεί τώρα να επικρατεί ηλιοφάνεια και το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία να φέρει το… καλοκαιρί όπως γνωρίζουμε, σύμφωνα ωστόσο με τη νέα ανάρτηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά έρχονται χιόνια και κρύο. Όπως αναφέρει θα έχουμε βροχές, καταιγίδες και κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας.

Έτσι, παρόλο που η θερμοκρασία αυτό το Σαββατοκύριακο θα φθάσει τους 25 βαθμούς Κελσίου και δεν αποκλείεται να τους ξεπεράσει κιόλας, ο καιρός, θα χειροτερεύσει το επόμενο διάστημα. 

Αναλυτική πρόβλεψη για τον καιρό από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

Μπορεί να διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου ο καιρός, όμως, δεν φαίνεται να συμβαδίζει με το ημερολόγιο, κάθε άλλο μάλιστα ετοιμάζεται να μας θυμίσει κάτι από καλοκαίρι τις αμέσως επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται αρκετούς βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη, είναι ένα καλά οργανωμένο και βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην Ιβηρική Χερσόνησο, το οποίο, καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά βορειοανατολικά θα παρασύρει στην πορεία του πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική όπως σημειώνουμε και με τα μαύρα βέλη.

Χωρισμένη σε δύο τμήματα η χώρα μας

Η όλη αυτή εξέλιξη αναμένεται να χωρίσει τη χώρα μας στο τέλος της εβδομάδας σε δύο τμήματα. Από την Πελοπόννησο και πιο βόρεια ο καιρός θα θυμίζει τελείωμα χειμώνα προς άνοιξη ενώ νοτιότερα τελείωμα άνοιξης προς καλοκαίρι.

Μια τέτοια ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φυσιολογική αν βρισκόμασταν στο Πάσχα, για Ιανουάριο μήνα όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν φυσιολογική όχι όμως και πρωτόγνωρη με την έννοια ότι και στο παρελθόν έχουμε ζήσει ανάλογες καιρικές καταστάσεις και αν δεν με προδίδει η μνήμη μου τον Δεκέμβριο του 2010 πρέπει να ζήσαμε μια αντίστοιχη ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

Κοντά στους 28°C ο υδράργυρος 

Η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 25 βαθμούς Κελσίου σε κάποια γεωγραφικά διαμερίσματα. Πρωταθλήτρια σε αυτή την κούρσα ανόδου του υδραργύρου, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η Κρήτη όπου εξαιτίας και του νοτιά που θα λειτουργεί σαν καταβάτης ο υδράργυρος θα φλερτάρει με τους 30 βαθμούς Κελσίου με τα προγνωστικά να δίνουν σαν πρώτη προσέγγιση 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια στιγμή στη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ στα βορειοδυτικά τμήματα ίσως βρεθούμε και κάτω από τους 12 με βροχές και χιόνια στα βουνά.

Βροχοπτώσεις περιμένουμε, οι οποίες στην ουσία θα εντοπίζονται στα δυτικά τα κεντρικά τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ίσως μάλιστα σε αυτές τις περιοχές να έχουμε και λασποβροχές μιας και με την θερμή αέρια μάζα θα μεταφερθεί και αφρικανική σκόνη

Χειμώνας σε όλη σχεδόν την Ευρώπη

Στο 90% της Γηραιάς Ηπείρου ο χειμώνας δείχνει για τα καλά τα δόντια του σε αντίθεση με τη γειτονιά μας όπου η Αφρική επιβάλλει τους δικούς της νόμους με τους νοτιάδες να προσπαθούν να μεταφέρουν τη θερμή αέρια μάζα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη τηρουμένων και των αναλογιών, κοιτώντας τι δείχνουν και τα ημερολόγια.

Για πόσο ακόμα  θα λείπει ο… χειμώνας στη χώρα μας

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το βαρομετρικό χαμηλό από την Ιβηρική Χερσόνησο, θα σημάνει στην ουσία και την αρχή της αλλαγής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη Γηραιά Ήπειρο. Έτσι, λοιπόν, με την ολοκλήρωση της δράσης αυτού του βαρομετρικού χαμηλού τη θέση του θα πάρει ένα ατμοσφαιρικό βουνό, όπως απεικονίζουμε στον πέμπτο μας χάρτη ωθώντας στην ουσία πολικές αέριες μάζες προς την περιοχή μας.

Ερχονται δύο ισχυρά ψυχρά κύματα

Το πρώτο χτύπημα των πολικών αερίων μαζών το αναμένουμε στο διάστημα 14 με 17 Ιανουαρίου. Οι πολικές αέριες μάζες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με τη θάλασσα της Αδριατικής, θα σχηματίσουν ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη χώρα μας και έτσι στο παραπάνω χρονικό διάστημα αναμένουμε κακοκαιρία με αρκετές βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές ενώ τα χιόνια θα κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.

Χιόνια χαμηλά στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο αυτό ψυχρό κύμα είναι πιθανό να κατεβάσει τα χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Έτσι, λοιπόν, αυξημένες πιθανότητες εμφανίζει και η Θεσσαλονίκη να δει χιόνια ακόμη και χαμηλά. Στον αντίποδα στην Αττική τα χιόνια θα αφορούν κυρίως ορεινές περιοχές με έμφαση την Πάρνηθα, τον Κιθαιρώνα ίσως και την Πεντέλη.

Πιο βαρύ το δεύτερο ψυχρό κύμα

Το δεύτερο χτύπημα των πολικών αερίων μαζών το αναμένουμε στο διάστημα 20 με 26 Ιανουαρίου με τις πολικές αέριες μάζες αυτή τη φορά να μας έρχονται από την Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση το βαρομετρικό χαμηλό θα οργανωθεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με την Αττική να εμφανίζεται πιο ευνοημένη σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις. Αυτός ο τύπος καιρού δίνει πολύ κρύο σε όλη τη χώρα τα χιόνια όμως εμφανίζονται κυρίως σε περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης αναλύοντας την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και θα πρέπει σε αυτή την προσπάθεια να συμπεριλάβουμε σφάλματα και αποκλίσεις που τυχόν εμφανιστούν. Η πρόγνωση του καιρού είναι μια χαοτική προσέγγιση με τα σφάλματα και τα λάθη να έχουν πρωταρχικό ρόλο. Αυτή είναι η επιστήμη μας και οφείλουμε να έχουμε το θάρρος να στεκόμαστε απέναντι στο χάος και να προσπαθούμε να το «νικήσουμε».

Οφείλουν, όμως, και όσοι μπουν στον κόπο να διαβάσουν αυτή μου την ανάλυση να λάβουν υπόψη τους τις αποκλίσεις και τα σφάλματα που ενδεχομένως προκύψουν. Σκοπός μου είναι να έχετε μια εικόνα προς τα που γέρνει η «ζυγαριά» και από εκεί και μετά ο καθένας δίνει την βαρύτητα που θεωρεί προς αυτή την ανάλυση.

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι κλείνοντας είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επικίνδυνα ψυχρό καιρό στο δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές χωρικές και χρονικές σε αυτά που γράφω παραπάνω ή και να μην υπάρξουν….Όπως και να έχει όμως μια ετοιμότητα ποτέ δεν πάει χαμένη. Είναι προτιμότερη από το να κλαίμε μετά πάνω από το χυμένο γάλα όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Μοιραστείτε την είδηση