Ελλάδανέαπρωτοσέλιδο Α

Καιρός | Αφρικανικός καύσωνας προ των πυλών

Ένας ήπιος καύσωνας ξεκινάει από σήμερα, κυρίως στην Δυτική Ελλάδα όπου η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Με ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου, επιβεβαιώνει την έλευση καύσωνα στη χώρα μας, ο οποίος θα έχει διάρκεια αρκετές ημέρες. 

Από την Τρίτη 9 Ιουλίου ξεκινά η θερμική εισβολή με σήμα κατατεθέν τις θερμοκρασίες που θα χτυπήσουν τους 39 και τους 40 βαθμούς Κελσίου με ορισμένες περιοχές να φτάσουν τοπικά και τους 42 βαθμούς. Παράλληλα καταγράφεται και η παρουσία μελτεμιών που θα βοηθήσει ούτως ώστε η ζέστη να μην είναι τόσο εξαντλητική. Βέβαια, μελτέμια και ζέστη δημιουργούν ένα εκρηκτικό καιρικό συνδυασμό που αποτελεί την ιδανική συνθήκη για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Με ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου δίνει το θερμοκρασιακό γράφημα που εξηγεί βημα βήμα πώς θα κινηθεί το κύμα καύσωνα και σε ποιες περιοχές η ζέστη θα ξεπεράσει το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με το γράφημα η πιο ζεστή περίοδος θα ξεκινήσει προοδευτικά από αύριο με 38 βαθμούς για να φτάσουμε στο σαββατοκύριακο με θερμοκρασία που αγγίζουν μέχρι τους 41 βαθμούς.

Ωστόσο ο μετεωρολόγος αναφέρει πως σε κλειστές πεδινες περιοχές μακριά από τη θάλασσα οι πολίτες θα πρέπει να υπολογίζουν έως και 2 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία. Αντίστοιχα, στα παραθαλάσσια και στα νησιά οι πολίτες χρειάζεται να υπολογίζουν 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία, αλλά με πιο αυξημένη τη σχετική υγρασία όταν δεν φυσάει βοριάς.

Με την σειρά του ο μετεωρολόγος του Alpha Γιώργος Τσατραφύλλιας τόνισε πως κύμα αφρικανικού καύσωνα θα πλήξει τη χώρα μας και θα έχει και διάρκεια. Σήμερα, προβλέπει ότι ο υδράργυρος θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου στην δυτική Ελλάδα ενώ στα δωδεκάνησια θα φτάσει τους 38-39 βαθμούς.

Για την Αττική τόνισε πως ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως και 37 βαθμούς Κελσίου ενώ τους 38 βαθμούς θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη. 

Τέλος τόνισε πως οι συνθήκες καύσωνα θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. 

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr