Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Α

Θέματα προστασίας και διαχείρισης του Ελαφονησίου | συνάντηση εργασίας

Συνάντηση εργασίας, σε συνέχεια της από 20/01/2020 κοινής απόφασης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης, του Δήμου Κισσάμου και του Δήμου Κανδάνου Σελίνου σχετικά με τα θέματα προστασίας και διαχείρισης του Ελαφονησίου, πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των δύο Δημάρχων, Γ. Μυλωνάκη και Α. Περράκη, του προέδρου του ΦΔ ΕΔΣ-ΔΚ, Π. Λυμπεράκη και των επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Ε. Βεγλιρή  και της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Π.  Σκλαβάκη, καθώς και στελεχών όλων των παραπάνω φορέων.

Αφού ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες για την πρόθεση του ΦΔ και των δύο Δήμων για την τοποθέτηση μπάρας απαγόρευσης εισόδου των οχημάτων στον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής, σύμφωνα με όσα προβλέπει η εγκεκριμένη ΕΠΜ, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών δήλωσαν πως συμφωνούν με τη σχετική πρόταση και από την πλευρά τους προτίθενται να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Κατόπιν ανταλλαγής απόψεων, μεταξύ των συμμετεχόντων αποφασίστηκαν, από κοινού τα κάτωθι:

  • Να προχωρήσει η διαδικασία τοποθέτησης της μπάρας πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου
  • Να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης. Όπως δήλωσε ο κ. Βεγλιρής, όσον αφορά στην δημιουργία χώρου στάθμευσης χωρητικότητας κάτω των 200 θέσεων, δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα πραγματοποιηθεί όμως επιτόπιος έλεγχος  ο οποίος θα ακολουθείται από σχετική γνωμοδότηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
  • Η Διεύθυνση Δασών, στο πλαίσιο του νόμου, δεσμεύεται να διευκολύνει την επιτάχυνση των διαδικασιών αρμοδιότητάς της (πράξεις αποχαρακτηρισμού) εφόσον απαιτηθούν.

Τέλος, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος για όλα τα υπόλοιπα θέματα: πρόταση απαλλοτρίωσης, διαχείριση καντινών και ομπρελοκαθισμάτων, αναβάθμιση του οικοσυστήματος, αποβολή παράνομων εγκαταστάσεων κ.ά.

Μοιραστείτε την είδηση

Μαρία Αριανούτσου

Φιλόλογος - Δημιουργική Γραφή