Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

SOS από τους μελισσοκόμους της Κρήτης | κίνδυνος για εξαφάνιση του μελιού

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μελισσοκόμοι της Κρήτης, καθώς ένα πολύτιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό αγαθό, το μέλι, κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Η πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνης «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ», Χριστίνα Κουβαρά, αναφέρει πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και ο κλάδος έχει καταθέσει προτάσεις στους αρμόδιους φορείς για να το αντιμετωπίσει. Το κλίμα αλλάζει, είναι κάτι που όλοι μας το έχουμε καταλάβει, αυτό έχει επιπτώσεις και στη μέλισσα λέει μιλώντας στο cretalive.gr,

Η κ. Κουβαρά αναφέρει πως μέχρι πρότινος, στην Κρήτη επικρατούσαν ανοιξιάτικες συνθήκες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέλισσα να μην ξεκουράζεται. Ζούσε τον χειμώνα σα να είναι άνοιξη. Παράλληλα, βλέπουμε ότι κάποια λουλούδια έχουν ανθίσει πολύ πρόωρα και αναμένεται να έχουν «πεθάνει» ως τον Ιούνιο. Έτσι, η μέλισσα δε θα έχει πώς να τραφεί και, φυσικά, δε θα είναι σε θέση να παράξει μέλι.

Μέλι: Μέχρι και 40% κάτω η φετινή παραγωγή

Η παραγωγή μελιού είναι ήδη μειωμένη, «με την κλιματική αλλαγή, όπως τη βιώνουμε, το πρόβλημα είναι τρομερό, όπως πάμε θα χαθεί εντελώς η μέλισσα», αναφέρει η κ. Κουβαρά.

Όσο αφορά στην παραγωγή, φέτος κάποιοι μελισσοκόμοι κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 40% ενώ και πέρσι η παραγωγή είχε μειωθεί στο μισό. Παράλληλα, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά.

«Αν η μέλισσα αφανιστεί, τότε ο πλανήτης έχει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής»

Σύμφωνα με το κρητικό μέσο, ο σύλλογος είναι σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο και την Περιφέρεια Κρήτης. Ο στόχος είναι η επιβίωση της μέλισσας και του κλάδου των μελισσοκόμων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν η μέλισσα αφανιστεί, τότε ο πλανήτης έχει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής. Όπως τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου, η μέλισσα παίζει κομβικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα και γονιμοποιεί τα πάντα στη φύση.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν, μεταξύ άλλων, να ενταχθούν στην Νέα ΚΑΠ οι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι, σαν επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα, να επιδοτηθούν οι μελισσοκόμοι που έχουν μελισσοκομικό βιβλιάριο ανά κυψέλη, (και οι ειδικού καθεστώτος) από τη νέα ΚΑΠ για την επικονίαση των μελισσών και την συμβολή τους στην γεωργική παραγωγή, στην διατήρηση του φυτικού κεφαλαίου και όχι μόνο.

Ακόμα, να υπάρχει μέριμνα οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου για τη διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου όπου λόγω κλιματικής αλλαγής, υπερθέρμανσης του πλανήτη, ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών και όχι μόνο καταστροφών, αδυνατούν να συντηρήσουν και να κρατήσουν υγιή τα μελισσοσμήνη τους, που χάνονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο.

Επίσης λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι ανθοφορίες και κατ’ αντιστοιχία οι μελιτοεκκρίσεις έχουν σημαντικά μειωθεί με αποτέλεσμα κατ΄ αντιστοιχία τη μειωμένη μελισσοκομική παραγωγή.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr