Σε ετοιμότητα για σεισμό ο Ερυθρός Σταυρός Κισάμου | άσκηση «Ασκληπιός»

Στην άσκηση ετοιμότητας σεισμού με κωδική ονομασία «Ασκληπιός», που πραγματοποιήθηκε χθες 15 Οκτωβρίου στα Χανιά, συμμετείχε το Περιφερειακό Τμήμα Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Την άσκηση πραγματοποίησε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες του Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Χανίων, του Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Κισάμου, την ΕΠΟΜΕΑ (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Χανίων), και την Εθελοντική Ομάδα του Δήμου Χανίων, ενώ παρατηρητές τις άσκησης ήταν Στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων και της Αντίπεριφέρειας.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε την ανάπτυξη Σκηνών και επιμέρους Κέντρων Επιχειρήσεων , σε τοποθεσίες της πόλης των Χανίων, έπειτα από μεγάλο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή, την δοκιμή επικοινωνιών μέσω Κέντρου επικοινωνιών, το συντονισμό των εθελοντικών δυνάμεων από το Συντονιστικό, και την διαχείριση τραυματιών στο πεδίο.

Το Περιφερειακό Τμήμα Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κλήθηκε να αναπτύξει τις σκηνές και το κέντρο του, στο Φραγκικό Νεκροταφείο, σημείο μέσα στην πόλη το οποίο είναι χώρος καταυλισμού, έπειτα από μια μεγάλη καταστροφή.

Οι εθελοντές έστησαν ένα σταθμό Πρώτων Βοηθειών πλήρως εξοπλισμένο σε σκηνή και ένα Κέντρο Επιχειρήσεων εξοπλισμένο με διασωστικό εξοπλισμό και στην συνέχεια διαχειρίστηκαν δυο περιστατικά τραυματιών, ενός πολυτραυματία με πιθανή κάκωση αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης και ενός δευτέρου με σπάσιμο κάτω άκρου με ενσφυνωμένα αντικείμενα στο χέρι και στο πόδι.

Στο σενάριο της πρώτης περίπτωσης ο πολυτραυματίας, έπειτα από την διαχείριση στο πεδίο, την μεταφορά του στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, τελικά θα έπρεπε να φύγει με ελικόπτερο προς το νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν γνώριζε τα επιμέρους σενάρια της άσκησης στο κομμάτι των τραυματιών, ώστε να υπάρξει η όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερη αντιμετώπιση, και να παρατηρηθούν πιθανές αστοχίες.

Κατά γενική ομολογία η άσκηση ετοιμότητας ήταν επιτυχής, ενώ χρήσιμα συμπεράσματα βγήκαν, τα οποία φυσικά θα αξιολογηθούν και θα βοηθήσουν όλους τους εμπλεκόμενους, στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό αλλά και στην διαχείρηση ενός πραγματικού συμβάντος.

Μοιραστείτε την είδηση