Προγράμματα φιλοξενίας και ελληνικής γλώσσας | Απόδημος Ελληνισμός

Στο πλαίσιο διερεύνησης συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Εκκλησία, με σκοπό προγράμματα φιλοξενίας στην πατρίδα και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, πολιτισμού και κουλτούρας, που απευθύνονται σε παιδιά των Αποδήμων Ελλήνων, συναντήθηκαν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού (Γ.Γ.Α.Ε.), ο Γενικός Γραμματέας Καθηγ., Ιωάννης Χρυσουλάκης, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιο, Πρόεδρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (Ο.Α.Κ.) και τον Γενικό Διευθυντή της, Κωνσταντίνο Ζορμπά.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προώθηση της συνεργασίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης με το Υπουργείο Εξωτερικών, σε θέματα Διασποράς, μέσω της ανάληψης κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης: πνευματικό καθίδρυμα το οποίο φέρει την πνευματική του αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στον μισό αιώνα ζωής της έχει να επιδείξει σημαντικότατο έργο οικουμενικής εμβέλειας για την προάσπιση πανανθρώπινων αξιών.

O Γενικός Γραμματέας  εξέφρασε τη στήριξη και συμπαράστασή του προς το Ίδρυμα, τονίζοντας τη μέγιστη προσφορά του στον τόπο, συγχαίροντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου για το έργο αυτό, αλλά και  όλο το προσωπικό της ΟΑΚ, το οποίο καταθέτει την πολυεπίπεδη  εμπειρία και τις γνώσεις του. 

«Όλα αυτά χρειάζονται για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο έργο μας στη  Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε τους Έλληνες της διασποράς και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν τους ξεχνά. Στο πλαίσιο αυτό η Γ.Γ.Α.Ε. σχεδιάζει τη φιλοξενία παιδιών ομογενών τρίτης πλέον γενιάς και την εμπεριστατωμένη γνωριμία τους με την πατρίδα μας», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας,

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν συνεργάτες του Γενικού Γραμματέα, η Διευθύντρια Προγραμμάτων της Γ.Γ.Α.Ε., Άννα Συρίβλη και η Καλή Αλυσανδράτου, Διευθύντρια της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου ευχαρίστησε θερμά τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού για τους επαινετικούς λόγους του για την Ο.Α.Κ. και το έργο της και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προτεινόμενη συνεργασία, ευελπιστώντας ότι η Ο.Α.Κ. θα προσφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή για τους απόδημους Έλληνες, γιατί, όπως τόνισε, έχουμε μια ακόμη Ελλάδα εκτός των ορίων της Ελλάδας την οποία οφείλουμε με πολλή αγάπη και επίγνωση του χρέους μας να στηρίξουμε.

Πιλοτικά, εντός του Απριλίου, το Υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει να υλοποιήσει φιλοξενία νέων ομογενών από το Düsseldorf, στο πρόγραμμα «Γνωρίζω την Κρήτη» και ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ελπίδα η Ο.Α.Κ. να είναι ο φορέας που θα υλοποιήσει την πρόταση αυτή.

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου ευλόγησε την κοπή της αγιοβασιλόπιτας της Γ.Γ.Α.Ε., κατόπιν αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερωνύμου, ευχόμενος σε όλα τα παρευρισκόμενα στελέχη της Γ.Γ.Α.Ε. και στον Διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού Κων. Βλάση, ευλογημένη και δημιουργική χρονιά, συγχαίροντας όλους για το δύσκολο και σημαντικό έργο που επιτελούν.

Μοιραστείτε την είδηση