Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Πολυτεχνείο Κρήτης | υποδοχή 19 Πρέσβεων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Πολυτεχνείο Κρήτης επισκέφθηκαν 19 Πρέσβεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, με πρωτοβουλία του Πρέσβη του Βελγίου, κ. Marc Calcoen, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ασκεί το Βέλγιο κατά το παρόν χρονικό διάστημα.

Τους Πρέσβεις Γερμανίας, Αυστρίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου, Δανίας, Εσθονίας, Ιρλανδίας, Λετονίας Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα υποδέχθηκαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης η Κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Καθηγητής Στυλιανός Μερτίκας.

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του Πολυτεχνείου Κρήτης και ενημέρωσε τους Πρέσβεις για τις σπουδές και την έρευνα που διεξάγεται στο Ίδρυμα.

Η κ. Κολοκοτσά τονίζοντας τα πεδία έρευνας και την καινοτομία του Ιδρύματος σε τεχνολογικά αντικείμενα αιχμής ανέφερε τις συνεργασίες του Πολυτεχνείου Κρήτης με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα των χωρών προέλευσης των 19 Πρέσβεων. Επιπλέον, επισήμανε τη σημασία των συνεργιών για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, καθώς επίσης και τη διεθνή αναγνώριση και τα επιτεύγματα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο Καθηγητής Στυλιανός Μερτίκας παρουσίασε στους Πρέσβεις το εμβληματικό έργο του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής που διευθύνει, με τις «Μόνιμες Εγκαταστάσεις Εδάφους για Βαθμονόμηση Δορυφόρων Αλτιμετρίας (Permanent Facility for Altimetry Calibration) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) στη Δυτική Κρήτη και στη Γαύδο». Σε αυτές τις εγκαταστάσεις εδάφους λειτουργούν μοναδικά στον κόσμο όργανα και εξοπλισμός που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Στόχο έχουν να διαφυλάξουν την διαχρονική αξιοπιστία, συνοχή, και το αδιάσειστο της παρατήρησηs της κλιματικής αλλαγής με δορυφόρους. Αποτελούν αναπόσπαστη υποδομή εδάφους στην λειτουργία των δορυφόρων αλτιμετρίας. Χρησιμοποιούνται όχι μόνον από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, αλλά και από τα κέντρα διαστημικών ερευνών της Αμερικής (NASA, Jet Propulsion Laboratory), της Γαλλίας (CNES), της Ινδίας (ISRO) και της Κίνας (NSOAS). Εδώ και 30 έτη, οι δορυφόροι αυτοί μετρούν την αύξηση στη στάθμη της θάλασσας και την κλιματική αλλαγή.

Οι Πρέσβεις και η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα που επισκέφθηκαν το Πολυτεχνείο Κρήτης εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την ακαδημαϊκή δραστηριότητα και την καινοτόμο έρευνα που διεξάγεται στο Ίδρυμα.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr