Τα σχέδια του ΑΔΜΗΕ, για την κατασκευή νέου Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας στο Ηράκλειο, ενόψει της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα, προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανώνυμου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μάνος Μανουσάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας.

Η διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα, θα ξεκινήσει με την ηλέκτριση του καλωδίου, το οποίο θα τη συνδέσει με την Πελοπόννησο έως το τέλος του 2020, θωρακίζοντας την ενεργειακή επάρκεια της νήσου έως το 2023, οπότε και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Ο κ. Χατζηδάκης, σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στάθηκε σε τρεις παραμέτρους:

Στην τεχνολογική πρόοδο που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στο νέο Σύστημα Ελέγχου Ενέργειας, το οποίο εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του Διαχειριστή και θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στο target model.

Στην σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ευρωπαϊκή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης έκανε ειδική μνεία στην επιτυχία της χώρας να ιδρυθεί το Περιφερειακό Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

Στην περιβαλλοντική προστασία, που συνδέεται με τις νησιωτικές διασυνδέσεις που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης: «Όχι μόνο θα εξοικονομούμε πάρα πολλά χρήματα εάν γίνουν αυτές οι διασυνδέσεις που θα αποσβεστούν πολύ γρήγορα, αλλά κυρίως δεν θα έχουμε τη σημερινή περιβαλλοντική επιβάρυνση με τους λειτουργούντες σταθμούς στην Κρήτη και στα υπόλοιπα νησιά.»

Μοιραστείτε την είδηση