Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Περιφέρεια Κρήτης | καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις

Η Περιφέρεια Κρήτης με συντονισμένο τρόπο ξεκινά την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ενώ συνεργάζεται με τους όλους τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς και κρατικούς φορείς με στόχο την αποκατάσταση της καθημερινότητας των πολιτών.  

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει: «Οι συνέπειες της τελευταίας θεομηνίας είναι μεγάλες σε πολλά χωριά και οικισμούς, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού. Η Περιφέρεια Κρήτης με όλο το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα τεχνικά μέσα που διαθέτει βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν. Πρωταρχικό μας μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους Δήμους, την Πολιτική Προστασία, τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και οι αποζημιώσεις στη συνέχεια. Την ίδια στιγμή ξεκινά και η διαδικασία για την αποκατάσταση των δημοσίων υποδομών, προκειμένου το γρηγορότερο δυνατόν να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η καθημερινότητα των κατοίκων».

Ενημέρωση Επιχειρήσεων 

Σε ότι αφορά την διαδικασία καταγραφής, σήμερα ανακοινώνουμε τον τρόπο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρηματίες από  τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Σε νεότερη ανακοίνωση θα δοθούν ανάλογες οδηγίες για τους επιχειρηματίες από  τις περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου και Χανίων.

Ως εκ τούτου,  όλοι οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες  των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης και στην ενότητα «καταγραφή ζημιών από φυσικές καταστροφές για επιχειρηματίες» να βρίσκουν την απαραίτητη πληροφόρηση, την σχετική αίτηση και κάθε άλλο χρηστικό υλικό. Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:(https://www.crete.gov.gr/press-releases/katagrafi-zimion-stis-epicheiriseis-apo-tin-prosfati-theominia-gia-tis-p-e-irakleioy-kai-rethymnoy/)

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση κατεστραμμένης / πλημμυρισμένης επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση, πρέπει να αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το μέγεθος της καταστροφής (φωτογραφίες, βίντεο, ύψος νερού εντός του κτιρίου, κατεστραμμένα δομικά στοιχεία και υλικά), καθώς και να διατηρήσει κατά το δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την επιχείρηση του.

Η ανακοίνωση αφορά τις πληγείσες επιχειρήσεις. Για την καταγραφή πληγεισών οικιών θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους κατά τόπους Δήμους.

Διαδικασία για την κατάθεση αιτήσεων Π.Ε. Ηρακλείου

Ειδικά, για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, έχουν συσταθεί τριμελείς επιτροπές, οι οποίες θα διεξάγουν αυτοψίες στις πληγείσες επιχειρήσεις από τις φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν στο διάστημα 20-22 Οκτωβρίου 2020, στο Δήμο Ηρακλείου (Δημοτική Ενότητα Ν. Αλικαρνασσού και 2η Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Δήμου Ηρακλείου) και Δήμο Χερσονήσου και στο διάστημα6-10 Νοεμβρίου 2020 στον Δήμο ΜινώαΠεδιάδος (Δημοτική Ενότητα Θραψανού και Δημοτική Ενότητα Καστελλίου) και Δήμο Χερσονήσου, προκειμένου να εγκριθούν οι σχετικές επιχορηγήσεις.

Για την αποφυγή συνωστισμού, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, όπως

αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους που θα βρουν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης :(https://www.crete.gov.gr/press-releases/katagrafi-zimion-stis-epicheiriseis-apo-tin-prosfati-theominia-gia-tis-p-e-irakleioy-kai-rethymnoy/),συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη και στην συνέχεια σκαναρισμένη) στο email ppheraklio@crete.gov.gr, είτε στα γραφεία των αρμόδιων Δήμων μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2813-410202 (γραφείο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου).

Οι δικαιούχοι επιχορήγησης είναι βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις (εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ), καθώς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς. οι οποίοι ασκούσαν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα την ημέρα που συνέβη η θεομηνία και συνεχίζουν να λειτουργούν (με το ίδιο ΑΦΜ) κατά το χρόνο καταβολής της.

Διαδικασία για την κατάθεση αιτήσεων Π.Ε. Ρεθύμνου

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, οι πληγείσες επιχειρήσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 10ης Νοεμβρίου 2020, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση   στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Για την αποφυγή συνωστισμού, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, όπως

αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους που θα βρουν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης:(https://www.crete.gov.gr/press-releases/katagrafi-zimion-stis-epicheiriseis-apo-tin-prosfati-theominia-gia-tis-p-e-irakleioy-kai-rethymnoy/) συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη και στην συνέχεια σκαναρισμένη) στο email: gpetrakis@crete.gov.gr

Εναλλακτικά, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σε έντυπη μορφή στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας (Κεντρικό Κτίριο Π.Ε. Ρεθύμνης, Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, 2ος όροφος, γραφείο 204) αφού αρχικά επικοινωνήσουν για ραντεβού με το τηλέφωνο 2831340716. Κατά την προσέλευση στην ΠΕ Ρεθύμνου, θα πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid 19 ( μάσκα, αποφυγή συνωστισμού κτλ).

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr