Παλαιόχωρα | μεταμεσονύχτια επιχείρηση μεταφοράς των μεταναστών στον Καλαθά

Μεταφέρθηκαν μετά τα μεσάνυχτα οι 152 μετανάστες, από το δεξαμενόπλοιο «Aristofanis» στην Παλαιόχωρα και από εκεί στο παιδικές κατασκηνώσεις του Καλαθά, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά.

Αρχικά αποβιβάστηκε μια μικρή ομάδα, συνοδεία λιμενικών, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει με ασφάλεια η μεταφορά και εν συνεχεία ακολούθησαν οι υπόλοιποι, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται, νωρίς το πρωί του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου.

Για την υποδοχή των μεταναστών και την παροχή πρώτων βοηθειών, τροφής και νερού, κινητοποιήθηκαν άμεσα ο δήμος Καντάνου Σελίνου , η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Σελίνου καθώς και το παράρτημα Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Έτοιμοι να συνδράμουν το έργο των ανδρών του λιμενικού σώματος ήταν και ερασιτέχνες ψαράδες και ιδιοκτήτες σκαφών από την Παλαιόχωρα.

Προηγήθηκε πολύωρη περιπέτεια, καθώς περισυνελέγησαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Παρασκευή, από την θαλάσσια περιοχή 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της νησίδας Σχίζας Μεσσηνίας από δεξαμενόπλοιο το οποίο τους μετέφερε στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας.

Για την διάσωση τους πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του  Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και ως αργά το απόγευμα συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις για την αποβίβαση των μεταναστών και την προσωρινή φιλοξενία τους στα Χανιά.

Η περιπέτεια τους ξεκίνησε όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν παρουσίασε εισροή υδάτων. Το παραπλέον δεξαμενόπλοιο «ARISTOFANIS», σημαίας Νήσων Μάρσαλ, ήταν αυτό που τους διέσωσε και τους περισυνέλεξε, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία κατά τη διαδικασία περισυλλογής, μία γυναίκα εκ των επιβαινόντων βρέθηκε στη θάλασσα. Ακολούθησαν έρευνες από τα δύο ελικόπτερα και από παραπλέοντα πλοία, οι οποίες συνεχίστηκαν επί ώρες χωρίς αποτέλεσμα.

Γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι της Παρασκευής, το δεξαμενόπλοιο με τους εκατόν πενήντα μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά, έφτασε περίπου ένα ναυτικό μίλι ανοικτά της Παλαιόχωρας όπου παρέμεινε επί ώρες αρόδο. Ήδη είχαν κινητοποιηθεί δύο σκάφη του λιμενικού σώματος, ένα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων και το πλωτό του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας ,τα οποία προσέγγιζαν το δεξαμενόπλοιο προκειμένου να γίνουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ λιμενικών και μεταναστών και να προχωρήσει η διαδικασία μετεπιβίβασης τους στα σκάφη και μεταφοράς τους στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Φώτο: kriti24

Μοιραστείτε την είδηση