Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Α

Κρήτη | νέα αναβολή στην εκδίκαση της προσφυγής για τις έρευνες φυσικού αερίου

Στις αρχές του επόμενου μήνα θα «κληρώσει» τελικά στο δικαστικό πεδίο, ως προς το πολυσυζητημένο εγχείρημα έρευνας-αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Κρήτης.

Η προσφυγή που έχουν καταθέσει από το 2019 στο Συμβούλιο Επικρατείας οικολογικές οργανώσεις, (συγκεκριμένα η WWF Ελλάς, η Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος”) ζητώντας την ακύρωση του εγκεκριμένου από την κυβέρνηση προγράμματος ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού μας ήταν να εκδικαστεί τώρα, στις 5 Οκτωβρίου, μετά από διαδοχικές αναβολές που είχαν προηγηθεί.

Ωστόσο η εκδίκαση  της προσφυγής πήρε μικρή παράταση, καθώς  το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας,  μια νέα, μικρή αναβολή της, ορίζοντας ως νέα ημερομηνία τη 2α Νοεμβρίου.

Η εκδίκαση στο ΣτΕ  αναμένεται αν μη τι άλλο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και κυρίως αναμένεται με ενδιαφέρον η έκδοση, ακολούθως, της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου,  απόφαση βέβαια  η οποία βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας σίγουρα θα πάρει μερικούς μήνες.

Ο λόγος είναι, ότι όπως εκτιμάται, το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας θα επηρεάσει σε αρκετά σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις και τις κινήσεις της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας ExxonMobil και Helleniq Energy (είναι η νέα ονομασία των ΕΛΠΕ) που έχει πάρει εδώ και περίπου 3 χρόνια με συμβάσεις τα 2 θαλάσσια μπλοκ νοτιοδυτικά του νησιού μας, αλλά δεν έχει προβεί ακόμα στην έναρξη του ερευνητικού προγράμματος, με την πρώτη φάση του που περιλαμβάνει τις λεγόμενες σεισμικές έρευνες…

Πότε θα πάμε άραγε όμως στις πολυαναμενόμενες σεισμικές έρευνες;

Μιλώντας στο Euro2day.gr,  το οποίο φιλοξένησε  σχετικό δημοσίευμα -αναφορά στην εξέλιξη με τη νέα αναβολή της εκδίκασης στο ΣτΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Άρης Στεφάτος, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και την προοπτική να γίνουν τον χειμώνα του 2023. «Οι εργασίες σε όλες τις παραχωρήσεις και στην περιοχή της Κρήτης προχωρούν και η ΕΔΕΥΕΠ συνεργάζεται με τους επενδυτές για την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων», ανέφερε. Για να προσθέσει: «Η πρόοδος των εργασιών είναι στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο λόγω των δυνητικά σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών οφελών που θα μπορούσε να αποκομίσει η χώρα μας, αλλά και επειδή η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση ενεργειακής ασφάλειας και χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει τις εσωτερικές πηγές του ενεργειακού εφοδιασμού της».

Ο κ. Στεφάτος τόνισε ότι «ανυπομονούμε να διευθετήσουμε αυτήν την υπόθεση το συντομότερο δυνατό», αποδίδοντας τη σύντομη αναβολή στη διαδικασία του δικαστηρίου και όχι στην ουσία της υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες της πλευράς του δημοσίου για το αποτέλεσμα της εκδίκασης, ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ επανέλαβε την πεποίθηση ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. «Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., έχει υιοθετήσει υψηλά πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας. Όπως έγινε έκδηλο από τη διεξαγωγή του πρόσφατου γύρου γεωφυσικών ερευνών, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, οι ανάδοχοι (σ.σ. η Helleniq Energy) ξεπέρασαν ακόμη κι αυτά τα υψηλά πρότυπα», είπε.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr