Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Γ

Κρήτη | ανακοίνωση για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις – αλλαγές στη νομοθεσία

Ανακοίνωση σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, προς όφελος των παραγωγών, εξέδωσαν ομάδες Αγροτών, όπου αναφέρουν τα εξής:

«Ο πολύπαθος κλάδος του Πρωτoγενή Τομέα  δεν σταματά να συναντά εμπόδια προς τον δρόμο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού. Αυτή τη φορά είχαν σειρά οι Νέοι Αγρότες, ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων. Σε ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την πανδημία έχουν δημιουργήσει για τους παραγωγούς, ζημιές και προβλήματα.

Ένα ακόμα πρόβλημα εμφανίστηκε για τους παραγωγούς, ευτυχώς προσωρινά, δημιουργώντας τους  τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά χτύπησαν την πόρτα των Νέων Αγροτών ιδιοκτητών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων. Ξαφνικά εν μια νυκτί, διαπίστωσαν ότι τα θερμοκήπια τους είναι αυθαίρετα. Τα θερμοκήπια που έχουν κάνει με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η πολεοδομική νομοθεσία ξαφνικά τους ανάγκαζε να αναδιαμορφώσουν, να γκρεμίσουν, να απενταχθούν από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και τέλος να επιστρέψουν χρήματα που έχουν λάβει από προγράμματα για τημη τήρηση των συμφωνηθέντων.   

Με τα περισσότερα προβλήματα να παρατηρούνται στην Περιφέρεια Κρήτης, η λογική συνάντησε την πράξη. Με καίριες παρεμβάσεις της πρώην υπουργού και Βουλευτού Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για τους παραγωγούς.

Αναγνωρίζοντας τα τεράστια προβλήματα που θα προκληθούν στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, με άμεσες και στοχευμένες κινήσεις, το πρόβλημα των παραγωγών στις 23 Ιουλίου διευθετήθηκε με βάση  το ΦΕΚ 129Α Ν4819_2021 ΑΡΘΡΟ 121 ΠΑΡ 1.

Ο πρωτογενής τομέας είναι ο στυλοβάτης της Χώρας από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτόν γίνονται ολοένα και πιο αντίξοες . Η χώρα χρωστάει πολλά στους ανθρώπους που καλλιεργούν την γης της. Οι παραγωγοί θέλουν ανθρώπους δίπλα τους, που κάνουν την λογική πράξη.»

Η ανακοίνωση συνυπογράφεται από:

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΩΝ «AGRIFAL»

AΓPOTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΣEΛINOY XANIΩN

AΓPOTIKOΣ ΣYNETAIPIΣMOΣ ΠAPAΓΩΓΩN KHΠEYTIKΩN KOYNTOYPAΣ

Α.Σ.Ο.Π. ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ ΣΥΝ.Π.Ε.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ «ΤΑ ΦΑΛΑΣΣΑΡΝΑ» ΣΤ. ΚΟΜΠΟΓΕΝΝΗΤΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr