Ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στο Ηράκλειο | Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου πραγματοποίησε νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης και προήδρευσε κλειστής σύσκεψης με τη νέα διοίκηση.

Αμέσως μετά το πέρας αυτής, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της αξιοποίησης του λιμανιού, λέγοντας πως «δόθηκε η πολιτική κατεύθυνση από την κυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Προχωράμε στην αξιοποίηση των δέκα μεγάλων Περιφερειακών λιμανιών της χώρας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Κινούμαστε στην κατεύθυνση της διασφάλισης δημοσίων εσόδων, επενδύσεων και θέσεων απασχόλησης».

Ο κ. Πλακιωτάκης, σημείωσε μάλιστα ότι «υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον» και ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ξεπούλημα λιμανιών ή δημοσίων υποδομών της χώρας. Μιλάμε για αξιοποίηση του κάθε λιμανιού ξεχωριστά, κι αυτό θα γίνει με όρους διεθνούς διαγωνισμού.

Ήδη την Δευτέρα το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλων σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, τεχνικό και νομικό, για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, έτσι ώστε πριν το καλοκαίρι να έχουμε τους πρώτους διεθνείς διαγωνισμού».

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στην “Εθνική Στρατηγική Λιμένων” που εκπονεί αυτή την περίοδο το Υπουργείο Ναυτιλίας, ύστερα από πολύ μεγάλο διάστημα στασιμότητας, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο θα ξεκινήσει διάλογο με τους τοπικούς φορείς. «Τα οφέλη από την αξιοποίηση ενός λιμένα, είτε αυτό είναι κρατικό, είτε Δημοτικό, είτε Α. Ε, θα τα έχει η τοπική κοινωνία – με δημόσια έσοδα, θέσεις απασχόλησης, επενδύσεις που θα είναι προς όφελος όλων» σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Η αγορά αλλάζει συνεχώς, άρα οφείλαμε να αναλάβουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες» εξήγησε επίσης. Ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ιδιαίτερα ότι «το προηγούμενο χρονικό διάστημα αυξήσαμε το κονδύλι των χρηματοδοτήσεων για τις άγονες γραμμές, από τα 90 εκατομμύρια στα 130 εκατομμύρια. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολύ περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές, να ενισχύσουμε τον νησιώτη στην πράξη και βεβαίως να ανταποκριθούμε στο αυξημένο κόστος του νέου καυσίμου που θα επιβαρύνει τις ακτοπλοϊκες εταιρείες».

Για το υπόλοιπο ακτοπλοϊκό δίκτυο, που δεν εντάσσεται στο σύστημα των άγονων γραμμών, το Υπουργείο Ναυτιλίας επεξεργάζεται ρύθμιση σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. «Για εμάς η ακτοπλοϊκή σύνδεση αποτελεί πηγή πλούτου για αυτή τη χώρα» σχολίασε ο κ. Πλακιωτακης. «Όταν το 15% του πληθυσμού κατοικεί στα νησιά, εμείς οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Κι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι λαμβάνει πρωτοβουλίες».

Δοθείσης της ευκαιρίας, ο Λασιθιώτης Υπουργός ανακοίνωσε ότι «θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας στρατηγικής και πολιτικής». Περισσότερα επ’ αυτού θα μάθουμε την Δευτέρα, σε ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο.

«Μελετάμε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θαλάσσιου χρηματοδοτικού προγράμματος για τη νησιωτική μας πολιτική. Μελετάμε χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ για να ενισχύσουμε τις νησιωτικές επιχειρήσεις. Και φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό, διακριτό επιχειρησιακό πρόγραμμα για τον νησιώτη» αρκέστηκε να πει για την ώρα ο κ. Πλακιωτακης.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας τοποθετήθηκε και για το ενδεχόμενο παραχώρησης χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου στον Δήμο: «Είναι ένα θέμα το οποίο το μελετάμε. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε συνθήκες διαβούλευσης και συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες. Μας ενδιαφέρει τα τμήματα του λιμένος που παραχωρούνται, να αξιοποιούνται προς όφελος και της τοπικής οικονομίας αλλά και των πολιτών».

Βέβαιος ότι το λιμάνι του Ηρακλείου «θα αλλάξει όψη, θα έρθουν χρήματα με τις αξιοποιήσεις που θα γίνουν και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας», εμφανίστηκε ο νέος πρόεδρος του ΟΛΗ Γιάννης Βαρδαβάς, ο οποίος θέλησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους του Οργανισμού ότι «κανείς δεν έχει να φοβηθεί καμία απόλυση. Δεν ήρθαμε για να απολύσουμε. Απεναντίας, με την ιδιωτικοποίηση θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας κι οπωσδήποτε η απασχόληση ατόμων εδώ θα είναι μεγαλύτερη και περισσότερη»διαβεβαίωσε. Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο ίδιος, «η βούληση του πρωθυπουργού είναι μέσα στο 2020, κι όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα να τελειώσει η ιδιωτικοποίηση».

Ο κ. Βαρδαβάς μπορεί να μην γνωρίζει ακόμα με ποιον τρόπο θα γίνει η ιδιωτικοποίηση (είτε με την παραχώρηση τμημάτων, είτε μέρους των μετοχών ή κι ολόκληρου του λιμένα), ωστόσο δήλωσε σίγουρος ότι «το λιμάνι του Ηρακλείου θα αλλάξει όψη! Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Θα είναι στα πρώτα δέκα λιμάνια που θα ιδιωτικοποιηθούν. Η ιδιωτικοποίηση αυτή θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας, αλλά συνολικά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Η περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού από επενδυτές θα του δώσει μεγαλύτερη ώθηση. Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα δουλέψει σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έλαβε από τον Υπουργό»Ο νέος πρόεδρος του ΟΛΗ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμένος στον Δήμο Ηρακλείου, παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Υπάρχουν κάποια προβλήματα – σε σχέση με το χωροταξικό και την πολεοδομία, με ιδιώτες που έχουν περιουσία μέσα στο λιμάνι του Ηρακλείου. Είναι κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν”. Ξεκαθάρισε πάντως ότι “η αρχική τοποθέτησή μας είναι ότι εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με τον Δήμο. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνεργαστούμε με τον Δήμο για να λύσουμε αυτά τα θέματα».

Υποδεχόμενος τον Υπουργό ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Μηνάς Παπαδάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι μια χαμένη τετραετία, κληρονομήσαμε πολλά προβλήματα. Υπάρχουν πειστικές ανάγκες. Το λιμάνι έχει πολλές προοπτικές. Θα δώσουμε την ψυχή μας για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες του λιμανιού» .

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, ο επίσης βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, Βαγγέλης Καρκανάκης.

Αντώνης Παντινάκης

Πηγή: CRETALIVE

Γ. Πλακιωτάκης: "Όχι στο ξεπούλημα, ναι στην αξιοποίηση του λιμανιού"
Γ. Πλακιωτάκης: "Όχι στο ξεπούλημα, ναι στην αξιοποίηση του λιμανιού"
Γ. Πλακιωτάκης: "Όχι στο ξεπούλημα, ναι στην αξιοποίηση του λιμανιού"
Μοιραστείτε την είδηση