Κρήτηνέα

Η λαγάνα που αγάπησε τον ουρανίσκο

Ζεστή με ταραμοσαλάτα, ή κρύα με θαλασσινά.

Με ελιές σκέτες και σαλάτα του γιαλού.

Με γαρίδα, με καρότο ή ακόμα με κουκιά.

Οι προχωρημένοι την ανοίγουν και την κάνουν γεμιστή, ζεστή με μερέντα ή μαρμελάδα.

Έτσι ή αλλιώς η λαγάνα δίνει την παρηγοριά στον ουρανίσκο ξημερώματα Καθαροδευτέρας.

Τότε που όλοι αρχίζουν δίαιτες και όλοι λησμονούν ότι μια καλοψημένη λαγάνα με σουσάμι είναι η καλύτερη παρέα για το παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι.

Στο φούρνο του Θεοχάρη Πατεράκη παρασκευάζονται πάνω από 1000 λαγάνες κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Εθιμοτυπικά συμμετέχουν σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειας εκ περιτροπής και ανταλλάσσουν ευχές για καλή Σαρακοστή.

Η συνταγή είναι λέει ο Χάρης μυστική μα ο βήχας κι αγάπη για τη λαγάνα έστω μια φορά ετησίως δεν κρύβεται.

Από τις 10 το βράδυ, νωρίτερα από τις άλλες νύχτες οι φούρνοι δουλεύουν. Στο «φουλ».

«Είμαστε από νωρίς για να προλάβουμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας που αποβραδίς έρχονται για τη λαγάνα μας».

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr