Η Κίσαμος γιορτάζει τον Άγιο της | λιτάνευση εικόνας (video+photos)

Με λαμπρότητα, υπέροχες μελωδίες και μεγάλη συμμετοχή, εορτάστηκε ο πολιούχος της Κισάμου, Άγιος Σπυρίδωνας.

Μετά τη δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, κ.κ Αμφιλοχίου, θεσμικοί παράγοντες, Αρχές και πιστοί, ακολούθησαν τη θαυματουργή εικόνα κατά τη λιτάνευσή της στο κέντρο της πόλης.

Η φιλαρμονική του Δήμου «Ειρηναίος Γαλανάκης» παιάνιζε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Τη μεγάλη τοπική εορτή, τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ Δαμασκηνός, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης, ο διευθυντής της ΟΑΚ, Κωνσταντίνος Ζορμπάς και σύσσωμες οι τοπικές Αρχές.

Ιστορική αναδρομή

Η Ενορία υπήρχε από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού ίσως με άλλη ονομασία, όμως την σημερινή μορφή και ονομασία της πήρε το έτος 1865 τότε που οικοδομήθηκε ο Ναός της στο όνομα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Αγίου Σπυρίδωνος.

Μετά την μεγάλη εξέγερση και παλιγγενεσία του Γένους μας, δηλαδή την επανάσταση του 1821, οι θρησκευτικές ανάγκες των χριστιανών του τόπου θεραπεύονταν σε μικρά Εκκλησάκια που επέζησαν και άντεξαν στην βαρβαρότητα των κατακτητών. Ο μικρός ναός που υπήρχε στην θέση του σημερινού ενοριακού Ναού της Ενορίας, είχε βεβηλωθεί και μετατραπεί σε στάνη.

Ο τότε ιερέας Ιωάννης Δ. Ανουσάκης, ο οποίος μετατέθηκε στην Κίσαμο από τα Μεσόγεια το έτος 1850, με ομάδα χριστιανών ενήργησαν δυναμικά και με βία καταπάτησαν τον Ναό (στάνη ) του Τούρκου. Εκείνος δημιούργησε επεισόδιο πυροβολώντας ανεπιτυχώς κατ’ αυτών. Έκτοτε ο Ναός παρέμεινε στα χέρια των χριστιανών, ο οποίος με πρωτοβουλία του τότε Επισκόπου κυρού Παναρέτου και την συνδρομή του Προέδρου της Κισάμου Δαρατσιανού και των κατοίκων γκρεμίστηκε για να κτιστεί ο σημερινός ιστορικός Ναός της Ενορίας.

Ο Ναός περατώθηκε σε τρία χρόνια από τον έμπειρο αρχιτεχνίτη Ιωάννη Καλόρουμο εξ Ακρωτηρίου Χανίων και δόθηκε στην λατρεία των πιστών. Είναι κατασκευασμένος από πέτρα, ασβέστη και ειδικό Σαντορινιό χώμα, υλικά που αντέχουν στην φθορά του χρόνου, και διατηρούν το οικοδόμημα άφθαρτο και αιώνιο.

Το biskotto.gr παρουσίασε ζωντανά την τελετή της λιτάνευσης της εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα.

Αμέσως μετά ακολούθησε γεύμα στην αίθουσα της Ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνα.

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr

    Νικόλας Σεγρεδάκης έχει δημοσιεύσει 1642 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Νικόλας Σεγρεδάκης