Εντός Ιουνίου το πυροσβεστικό ελικόπτερο στα Χανιά | αντιπυρική προστασία στον Αποκόρωνα

Ο σχεδιασμός των δράσεων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2020 ήταν το θέμα της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αποκορώνου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βρυσών. Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου ERICSSON θα βρίσκεται στα Χανιά -όπου θα έχει έδρα- από τις 11 Ιουνίου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης
, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Γιάννης Βερυκοκίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Αντώνης Κοτσιφάκης, ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου Γιάννης Κουκουράκης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων Γιώργος Μαρκουλάκης
, ο διοικητής της της Π.Υ. Βρυσών Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης, η υπεύθυνη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Όλγα Κουλιζάκη, ο εκπρόσωπος από το Λιμεναρχείο Χανίων Μιχάλης Σηφάκης
 και ο πρόεδρος της Ομάδας Εθελοντών Εκτάκτων Αναγκών Αποκορώνου Παντελής Καπαρουδάκης.

Όπως δήλωσαν, τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Αποκορώνου κ. Κοτσιφάκης, «ξεκινάμε εγκαίρως τις προετοιμασίες για να έχουμε μια άρτια και οργανωμένη αντιπυρική περίοδο με πρωταρχικό στόχο τ’ αποτελέσματα της φετινής περιόδου να είναι καλύτερα από των προηγούμενων ετών».

Ο κ. Κουκιανάκης τόνισε πως διαπιστώθηκε ετοιμότητα και συνεργασία όλων των φορέων και υπηρεσιών, πράγμα το οποίο διαχρονικά γίνεται καθώς επίσης πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ζωής και της περιουσίας των πολιτών του Αποκόρωνα.

Ο κ. Κουκιανάκης καλεί όλους τους πολίτες του Αποκόρωνα να συνταχθούν στον κοινό αγώνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της περιουσίας των κατοίκων και την υγεία όλων μας. Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Ομάδας Εθελοντών Εκτάκτων Αναγκών Αποκορώνου, τόνισε ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση κι άλλων πολιτών.

Τόσο ο διοικητής της Π.Υ. Χανίων κ. Μαρκουλάκης όσο και ο διοικητής της Π.Υ. Βρυσών κ. Τσιλιμιγκάκης ανέφεραν ότι πρόκειται για μια χρονιά υψηλού κινδύνου λόγω των πολλών βροχοπτώσεων και κατ’ επέκταση την υψηλή βλάστηση, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επάρκεια υδροστομίων και τη συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών, ανακοινώνοντας την έλευση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου ERICSSON στις 11/06/2020 με έδρα τα Χανιά.

Ο κ. Βερυκοκίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται και γι’ αυτό οι Δήμοι πρέπει να θωρακιστούν κατάλληλα.

Η κα Κουλιζάκη αναφέρθηκε στη συντήρηση δασικών δρόμων και δεξαμενών με χρηματική βοήθεια του Δασαρχείου.

Ο κ. Καπαρουδάκης μίλησε για τον εφοδιασμό της ομάδας με 3 επιπλέον πυροσβεστικά συγκροτήματα που μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε αγροτικό όχημα, επομένως η ομάδα συμμετέχει με την προσφορά πέντε στο σύνολο οχημάτων.

Τελειώνοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου πρότεινε τη δημιουργία τετραμελούς επιτροπής απαρτιζόμενη από τον εκπρόσωπο της Π.Υ. Βρυσών Σωτήρη Αργυρόπουλο, τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Αποκορώνου Αντώνη Κοτσιφάκη, τον άμισθο ειδικό σύμβουλο Μανώλη Καστρινάκη και τον πρόεδρο κάθε Τοπικής Κοινότητας, με δέσμευση σε ένα μήνα να έχει καταγράψει οικόπεδα εντός οικισμού και μέχρι 100 μέτρα από αυτόν, τα οποία δημιουργούν εστίες πιθανής πυρκαγιάς.

«Εφιστάται η προσοχή και γίνεται έκκληση προς τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων δίπλα σε αγροτικούς δρόμους όπως κόψουν κλαδιά προς τον δρόμο ώστε σε περίπτωση ανάγκης η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων να γίνεται δυσκολίες», σημειώνει ο Δήμος Αποκορώνου.

Μοιραστείτε την είδηση