Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Διπλό φονικό – Ανώγεια | «έσπασαν» τα ισόβια για τον 32χρονο κατηγορούμενο

«Έσπασαν» τα ισόβια για τον 32χρονο σήμερα κατηγορούμενο στην υπόθεση του διπλού φονικού στα Ανώγεια. 

Το Μικτό ορκωτό Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά, που νωρίτερα – κατά πλειοψηφία 5-2 – τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, του αναγνώρισε ωστόσο ελαφρυντικό και συγκεκριμένα ότι «ωθήθηκε στην πράξη αυτή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος».

Η συνολική ποινή κάθειρξης που επιβλήθηκε στον 32χρονο είναι 18 έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την βασική κατηγορία της ανθρωποκτονίας συμπεριλαμβανομένου του ελαφρυντικού, καταδικάστηκε σε 15 έτη κάθειρξης.

Ο 32χρονος κάθισε εκ νέου στο εδώλιο για την δολοφονία του Γιώργου Ξυλούρη, στις 2 Μαΐου 2020, κατά την διάρκεια συμπλοκής στα Ανώγεια όπου είχε χάσει την ζωή του και ο 63χρονος Λευτέρης Καλομοίρης.


Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα, τον Απρίλη του 2021, από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κρήτης, στον νεαρό που είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης συν 7 χρόνια με πλειοψηφία (5-2).

Πώς σχολιάζουν την απόφαση οι αντίδικες πλευρές

Οι δικηγόροι του Μανόλη Καλομοίρη, Διονύσης Βέρρας, Αλεξάνδρα Σπανάκη και Παντελής Φουρφουλάκης έδωσαν μεγάλη μάχη μέσα στη δικαστική αίθουσα για την αναγνώριση ελαφρυντικών προκειμένου να καταφέρουν να «σπάσουν» τα ισόβια.

Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν τόσο επί της ενοχής όσο και επί των ελαφρυντικών, ήταν κατά πλειοψηφία, με δύο ένορκους ακόμα σκληρότερους και από τους τακτικούς δικαστές.

Στον 32χρονο, όπως προαναφέρθηκε, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό ότι ωθήθηκε στην πράξη αυτή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς του άτυχου κτηνοτρόφου, Γιώργη Ξυλούρη. Η αναγνώριση αυτή του ελαφρυντικού σημαίνει για την υπεράσπιση, όπως σχολίασε η κ. Σπανάκη,  ότι «το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δέχτηκε τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς αναφορικά με την ακολουθία των πραγματικών περιστατικών, ανατρέποντας τις παραδοχές της πρωτόδικης αποφάσεως ως προς τα πραγματικά περιστατικά και την εξέλιξη τους».  

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της οικογένειας του Γιώργη Ξυλούρη κ. Σπύρος Βρέντζος, Μενέλαος Ξυλούρης, Γιώργος Κοκοσάλης, Μανόλης Πετρακάκης και Μανόλης Μαρκογιαννάκης, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από την απόφαση υπό την έννοια, όπως επεξήγησαν, ότι ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε όπως και πρωτόδικα για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ  του επιβλήθηκε η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή δεδομένου του ελαφρυντικού που του αναγνωρίστηκε.

cretalive.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr