Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Δήμος Κισάμου | τριμελής επιτροπή για παρακολούθηση και διαχείριση ανεπιτήρητων ζώων

Ανακοίνωση για το οξυμένο ζήτημα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, τα οποία προκαλούν φθορές στο φυσικό περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή αλλά και σε ιδιωτικές περιουσίες, εξέδωσε ο Δήμος Κισάμου.

Η ανακοίνωση, αναφέρει:

«Το εν λόγω ζήτημα, αποτελεί ένα μείζον θέμα τόσο για την διοίκηση του Αστυνομικού τμήματος Κισάμου όσο και για την παρούσα Δημοτική Αρχή οι οποίοι γίνονται καθημερινά αποδέκτες καταγγελιών.

Ο Δήμος Κισάμου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο (αρθ.17, Ν. 4056/2012), έχει ήδη συστήσει τριμελή επιτροπή παρακολούθησης και διαχείρισης ανεπιτήρητων ζώων, ενώ διαθέτει μέλη του ήδη λιγοστού προσωπικού του, (οι οποίοι δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να χειρίζονται ζώα, με ότι κινδύνους μπορεί να ενέχει αυτό), για να περισυλλέξουν τα ανεπιτήρητα ζώα και να τα οδηγήσουν στο αγροτικό κατάστημα κράτησης στην Αγυιά Χανίων όπου ακολουθούνται οι νόμιμες ενέργειες για τους παραβάτες.

Σε περίπτωση που τα ανεπιτήρητα φέρουν σήμανση, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ ανά αιγοπρόβατο. Μετά την παρέλευση των δέκα (10) ημερών που προβλέπονται σύμφωνα με την νομοθεσία και εφόσον δεν εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης των ανεπιτήρητων ζώων, τα ζώα οδηγούνται προς σφαγή και  διατίθενται δωρεάν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και φορείς πρόνοιας. 

Ο Δήμος Κισάμου, εφιστά την προσοχή στους κτηνοτρόφους που εκτρέφουν παραγωγικά ζώα να τα έχουν υπό την επίβλεψή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ενημερώνει ότι κάθε φορά που εντοπίζονται ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα (αιγοπρόβατα άνευ επιτήρησης και τα οποία φέρουν ή δεν φέρουν σήμανση), θα ενεργοποιούνται αδιάκριτα οι διαδικασίες για την περισυλλογή και την εκποίησή τους, καθώς και της επιβολής προστίμων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Μετά τα συνεχόμενα περιστατικά καταγγελιών και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα των ανεπιτήρητων ζώων, ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Μυλωνάκης με υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει να επιτραπεί ηπρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα αναλάβει την περισυλλογή και την τήρηση των προβλέψεων του νομοσχεδίου για τα ανεπιτήρητα ζώα, καθώς επίσης και να προβλεφθεί χρηματοδότηση για την μισθοδοσία του προσωπικού αυτού και την  προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού και εργαλείων.

Στόχος του Δήμου Κισσάμου ΔΕΝ είναι να τιμωρηθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι ανεξαιρέτως,  αλλά να συνετιστούν οι παραβάτες, ώστε να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία που επικρατεί εδώ και χρόνια.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr