Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Δήμος Χανίων | το τεχνικό πρόγραμμα για το 2022 – τα έργα

Κατά πλειοψηφία, με ψήφους 18 – 15, εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χανίων για το 2022. Το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε μετά από ονομαστική ψηφοφορία, με το σύνολο των απόντων δημοτικών συμβούλων, κυρίως από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να ανέρχεται σε 16 άτομα.

Υπέρ του Τεχνικού Προγράμματος ψήφισαν οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Σημανδηράκη και Δαμιανάκη και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Βαρδάκης, Στέλιος Βαλυράκης, Γιάννης Σπυριδάκης, Γιάννης Κουτράκης.

Καταψήφισαν οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Παπαδογιάννη, Αρχοντάκη, Σαρρή, Βουρλάκη, Ρίζου και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μύρωνας Γιακουμογιαννάκης.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το Τεχνικό Πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς «πέρασε» εξαιτίας της απουσίας αρκετών δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αν παραβρίσκονταν αναμενόταν να το καταψηφίσουν – τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα!

Σημειώνεται ότι ο Τάσος Βάμβουκας συμμετείχε στη συνεδρίαση μόνο κατά την έναρξή της, γνωστοποιώντας ότι δεν θα μπορέσει να είναι παρών έως το τέλος, καθώς επρόκειτο να ταξιδέψει. Από τη συνεδρίαση, τουλάχιστον κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, απουσίαζαν, επίσης, και οι άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Βάμβουκα: ο τέως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Ξανθουδάκης και ο Γιάννης Μαράκης.

Στη διάρκεια των τοποθετήσεών του, ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα που είτε προχωρούν είτε σχεδιάζονται στον Δήμο Χανίων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα Νεώρια, στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και στη δημιουργία μιας κοινωνικής δομής που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Ρεγγίνας, ενώ μίλησε και για έργα ασφαλτοστρώσεων, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και σε περιαστικές περιοχές.

«Φτωχό», με συνεχιζόμενα έργα από προηγούμενα έτη και κατώτερο των προσδοκιών χαρακτήρισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα οι παρατάξεις Παπαδογιάννη (εκπροσωπήθηκε από τον Γιώργο Τσαπάκο) και Αρχοντάκη, με τις παρατάξεις Σαρρή, Βουρλάκη και Ρίζου να θέτουν κοινωνικά ζητήματα και να επισημαίνουν την ανάγκη να μπουν στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής συγκεκριμένα έργα, που αφορούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΠΙΜΑΧΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Non paper, το οποίο συμπεριελήφθη εκ παραδρομής στην εισήγηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2022 χαρακτήρισε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τον πίνακα με σχεδιαζόμενα έργα που αποκάλυψε σήμερα, σε σχετικό ρεπορτάζ, το HANIA.news. Μάλιστα, ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη, καλύπτοντας το νέο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλη Καλογριδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, εστάλη ως «Ορθή Επανάληψη» ο συγκεκριμένος πίνακας, με τίτλο: «Τεχνικά έργα προς ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα Έτους 2022 Δήμου Χανίων», από τον οποίο απουσίαζαν 8 από τα 34 συνολικά έργα, με τον συνολικό προϋπολογισμό να μειώνεται κατά 35 εκατομμύρια ευρώ (από 122.355.700 ευρώ σε 87.355.700 ευρώ). Μεταξύ των έργων που αφαιρέθηκαν από το νέο πίνακα ήταν και αυτό του υπόγειου πάρκινγκ ΑΒΕΑ, προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το θέμα αυτό, ο Γρηγόρης Αρχοντάκης άσκησε, κάνοντας λόγο για προχειρότητα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής για μία ακόμα φορά.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν ένας ενδεικτικός προγραμματισμός, ένας προγραμματισμός που γίνεται σε συναντήσεις που έχουν καθιερωθεί, πλέον, κάθε Τρίτη, στην Τεχνική Υπηρεσία, σε μία αγωνία και μία προσπάθεια, η οποία υπάρχει, ώστε να έχουμε ένα συνολικό μακροπρόθεσμο μπούσουλα, θα μπορούσα να πω, για τα τα έργα που πρέπει να εργαστούμε κι εργαζόμαστε στον Δήμο Χανίων. Προς απόδειξη των όσων λέω, γιατί είδα ότι υπήρξε και σχετική αρθρογραφία και φαντάζομαι ότι μπορεί να γίνουν και κάποιες αναφορές, υπήρξε μία αναφορά στο υπόγειο πάρκινγκ στον χώρο της ΑΒΕΑ, και μάλιστα είχε αναφερθεί και μία τιμή, περίπου στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι σε καμία Τεχνική Υπηρεσία της χώρας δεν μπορεί να εκκινήσεις διαδικασίες για τόσο μεγάλα έργα, χωρίς να έχεις ολοκληρώσει τη διαδικασία για το ιδιοκτησιακό. Τα λέω όλα αυτά γιατί το πρώτο έγγραφο που έστειλε ως ένα φύλλο από το Excel που δουλεύαμε στην Τεχνική Υπηρεσία είχε κάποιες αναφορές σε έργα, τα οποία δεν είναι ακόμα ώρα να αναφερθούν και δεν έχουν γίνει και όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε να εμφανιστούν στο τεχνικό δελτίο. Εξ ου και οι μεγάλες διαφορές που είδατε από το πρώτο στο δεύτερο Excel. Πρόκειται, δηλαδή, ουσιαστικά για την εμφάνιση ενός σχεδίου εργασίας, το οποίο γίνεται στην Τεχνική Υπηρεσία και αυτό γίνεται και για πολλά άλλα έργα, τα οποία σταδιακά θα έρχονται και θα συζητούνται στις διαδικασίες που προβλέπονται στο Δημοτικό Συμβούλιο», σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων.

«Ήταν εκ παραδρομής, κύριε Δήμαρχε, δηλαδή;», ρώτησε ο Σεραφείμ Ρίζος.

«Προφανώς εκ παραδρομής. Έχει μπει ένας ενδεικτικός σχεδιασμός για να κοστολογήσουμε και να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση των κατανομών των πόρων που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια, για να υπάρχει ο επιμέρους σχεδιασμός μετέπειτα…», απάντησε ο κ. Σημανδηράκης, ο οποίος λίγο αργότερα διευκρίνισε ότι για να ολοκληρωθεί το ιδιοκτησιακό θα πρέπει να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, σημειώνοντας ότι το απαλλοτριωθέν οικόπεδο της ΑΒΕΑ, «επισήμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ακίνητο του Δήμου Χανίων ακόμα».

Ο κ. Σημανδηράκης απάντησε στον Γρηγόρη Αρχοντάκη, κατηγορώντας τον ότι παρά την αυτοδιοικητική του εμπειρία, δεν μπορεί ή δεν θέλει να ξεχωρίσει ένα non paper από το Τεχνικό Πρόγραμμα.

«Πολύ ωραία τα λέτε. Συγχαρητήρια για την αλαζονεία σας. Αντί να αναλάβετε την ευθύνη για το λάθος σας, το συνεχίζετε. Καλά θα πάτε…», σχολίασε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης.

Δείτε το νέο πίνακα που εστάλη σήμερα στους δημοτικούς συμβούλους ως «Ορθή Επανάληψη», ο οποίος περιλαμβάνει, τελικά, 26 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 87.355.700 ευρώ, καθώς και τον αρχικό πίνακα με τα 34 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 122.355.700 ευρώ, που είχε συμπεριληφθεί αρχικά στην εισήγηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022. (Κάντε κλικ στους πίνακες για να τους δείτε σε μεγάλο μέγεθος).

Τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Χανίων για το 2022 (κάντε κλικ στους πίνακες για να τους δείτε σε μεγάλο μέγεθος)…

hania.news

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr