Διακύρηξη Σούμαν – Μήνυμα Στ. Αρναουτάκη για την ημέρα της Ευρώπης

Η 9η του Μάη είνια για την Ευρώπη η ημερομηνία που σηματοδοτεί την ενότητα και την ειρήνη. Υπογράφει τους αγώνες για ελευθερία στην έκφραση και απεργάζεται κάθε ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στη γηραιά ήπειρο. Και αυτό σαν κατάκτηση το επικύρωσε η «Διακύρηξη Σούμαν»*.

«Από τότε, η Ιστορία της Ευρώπης είναι μία ιστορία κατάκτησης ελευθεριών και δικαιωμάτων σε μια από τις μεγαλύτερες χρονικά ειρηνικές περιόδους στην ιστορία της γηραιάς ηπείρου», τονίζει σε μήνυμα του για την σημερινή ημέρα της Ευρώπης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κρήτη, η Ζωή μας» σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κράτος δικαίου, ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και πραγμάτων, συγκροτούν μια νέα αντίληψη και πραγματικότητα που εκφράζει την ιδέα και την πίστη πως μπορούμε να συνεργαστούμε για το «κοινό μας σπίτι», την δική μας Ευρώπη. Την Ευρώπη της ισονομίας, της δικαιοσύνης και των ευκαιριών, μέσα στο νέο, ασταθές παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον».

«Σκοπός μας ως πολίτες της Ευρώπης», τονίζει ο κ. Αρναουτάκης «είναι να εργαστούμε όλοι μαζί για ενδυναμωθεί το αίσθημα ασφάλειας για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. να στερεωθεί η αντίληψη της αλληλεγγύης και να ενισχυθεί η πολιτική συνοχής που φέρνει τις Περιφέρειες στο επίκεντρο. Στόχος μας να κάνουμε πράξη την Ευρώπη των Περιφερειών».

*Η ομιλία που έκανε στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Ήταν εκείνος που πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Η συνθήκη υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιραστείτε την είδηση