Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Χανιά | σύσκεψη και συντονισμός για τον ανεξέλεγκτο όγκο κλαδιών στους δημόσιους χώρους

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Χανίων για την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου όγκου κλαδιών που συσσωρεύονται το τελευταίο διάστημα στους δημόσιους χώρους, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Χανίων.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας και Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., Μιχάλης Τσουπάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος,  στον τομέα της Πολικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Γιάννης Μανούσακας (Βλαντάς), ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, Πύραρχος Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης, ο Β’ Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, Αστ. Διευθυντής Γιώργος Σαρικάκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτελεί η ανεξέλεγκτη εναπόθεση κλαδιών και ογκωδών που προκύπτουν από τους καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων και που εντείνεται καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων στην πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr/  δημιουργώντας ένα άνευ προηγουμένου φόρτο εργασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου Χανίων στην καθαριότητα αλλά και σοβαρό κίνδυνο για πυρκαγιά ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε πως: «Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δημιούργησε το κεντρικό κράτος, το οποίο χωρίς πρόβλεψη και υπό την απειλή προστίμων δημιούργησε ασφυκτική πίεση στους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, ενόψει την αντιπυρικής περιόδου, χωρίς ωστόσο να είναι ενήμεροι ότι η ευθύνη της διαχείρισης των κλαδιών που εκχερσώνουν, βαραίνει τους ίδιους τους ιδιοκτήτες».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσουπάκης: «Τους τελευταίους 6 μήνες, ως Δήμος Χανίων και Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε, ποσότητα ίση με τον όγκο που μαζέψαμε συνολικά όλο τον προηγούμενο χρόνο, ενώ δεχθήκαμε παραπάνω από 2000 αιτήματα στα τηλεφωνικά μας κέντρα, μόνο τον μήνα Ιούνιο».

Ο κ. Τσουπάκης απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να μην πετούν τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς των οικοπέδων τους σε δημόσιους χώρους καθώς ελλοχεύει κίνδυνος πυρκαγιάς ειδικά εν μέσω των θερινών μηνών, ενώ τόνισε πως οι πολίτες να απευθύνονται για πληροφορίες αλλά και οδηγίες στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Πρασίνου, στο παρακάτω τηλέφωνο 2821 3 41777.


Από την πλευρά του, ο κ. Μανούσακας ανέφερε: «Ως Περιφέρεια Κρήτης, ήρθαμε να δούμε και να ακούσουμε από κοντά το πρόβλημα το οποίο προκύπτει αυτή την περίοδο στον Δήμο Χανίων να δούμε και από τη μεριά μας πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην πορεία ώστε να βοηθήσουμε να βρεθούν λύσεις», ενώ υπογράμμισε πως «θεωρώ ότι πρόκειται για αστοχία του κεντρικού κράτους που δεν μπόρεσε να προβλέψει, αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή με τους χιλιάδες τόνους κλαδιών και μπαζών που έχουν μαζευτεί στον Δήμο Χανίων».

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Τσιλιμιγκάκης: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έτσι ώστε ο Δήμος με τα αντίστοιχα όργανα και τις υπηρεσίες να μπορέσουνε να δώσουν τις οδηγίες προς τους πολίτες έτσι ώστε να είναι καθαρά τα οικόπεδα και να έχουμε μία καλύτερη αντιπυρική περίοδο. Θα πρέπει να καταλάβουνε όλοι, πως πρόκειται για ένα κοινό έργο και ένα κοινό αποτέλεσμα: δεν μπορεί να λείπει κάποιος και δεν μπορεί η αμέλεια κάποιου να  αποτελέσει το εφαλτήριο για να έχουμε προβλήματα. Όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι εμπλεκόμενοι αποφάσισαν τη διενέργεια ακόμη περαιτέρω εντατικών ελέγχων και την επιβολή αυξημένων προστίμων στους παραβάτες, από κοινά μεικτά κλιμάκια των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε να γίνει αντιληπτός ο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχεται από τη αλόγιστη ρίψη υλικών στον δημόσιο χώρο.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr