Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Γ

Χανιά | δράση για το κλίμα και την προστασία της βιοποικιλότητας

Δράση για το κλίμα και την προστασία της βιοποικιλότητας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, στα πλαίσια των παγκόσμιων κινητοποιήσεων για την Κλιματική Κρίση.

Η ανακοίνωση:

Η Κλιματική Κρίση μας αφορά όλους:

  • Δεν εξαιρούνται από την Κλιματική Κρίση τα Χανιά, μιας και πρόσφατα έζησαν τις καταρρακτώδεις βροχές, τις πλημμύρες και τις καταρρεύσεις γεφυρών όπως στον Κερίτη. Αλλά και οι καύσωνες πολλαπλασιάζονται – μόλις πριν λίγες μέρες καταγράφηκε θερμοκρασία 39 βαθμών Κελσίου!
  • Δεν εξαιρείται η Κρήτη από την Κλιματική Κρίση, καθώς μεγάλα τμήματά της απειλούνται με ερημοποίηση, κι αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στη γεωργία, τη διατροφή μας, την οικονομία, ακόμη και στον τουρισμό!
  • Δεν εξαιρείται η Ελλάδα όπου φέτος το καλοκαίρι κάηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα δάσους εξαιτίας των υψηλότατων θερμοκρασιών, πέρα από τα βιομηχανικά και οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν οφέλη από την καταστροφή του δάσους. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστική προστασία του δάσους και βελτίωση των μέσων πυροπροστασίας, για στήριξη της δασικής υπηρεσίας και τη στελέχωση της Πυροσβεστικής, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, πολλαπλασίασαν τις συνέπειες.
  • Αλλά και στη Μεσόγειο ήδη παρατηρείται αύξηση των περιόδων ξηρασίας και προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας και των καυσώνων, μείωση της βροχής, ακραίες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Η Κλιματική Κρίση μας καλεί:

  • να εγκαταλείψουμε άμεσα τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και
  • να προστατέψουμε τα δάση, τους ωκεανούς και τη βιοποικιλότητα,
  • να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα με εξοικονόμηση ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποκεντρωμένες και τοπικά ελεγχόμενες χωρίς καταστροφή της φύσης, με αλλαγή τρόπου ζωής και κατανάλωσης.
Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr