Αναβάθμιση χιονοδρομικού Ανωγείων και μετατροπή σε καταφύγιο | έπεσαν οι υπογραφές

Την ένταξη των έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 που αφορούν την «Αναβάθμιση-εξοπλισμός χιονοδρομικού Ανωγείων και η μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο» και «Χρηματοδότηση για στερέωση πρανών της εισόδου του σπηλαίου του Ιδαίου Άντρου» υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Το πρώτο έργο έχει προϋπολογισμό 795.301 ευρώ και αφορά το κέντρο εναλλακτικών αθλητικών τουριστικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων του Δήμου Ανωγείων με στόχο την πλήρη αξιοποίηση του χώρου σε ετήσια βάση, τόσο κατά την χειμερινή όσο και κατά την θερινή περίοδο. Την χειμερινή περίοδο προβλέπεται η επίσκεψη και φιλοξενία διαφόρων σχολείων, συλλόγων και περιβαλλοντικών ομάδων κυρίως για περιβαλλοντική εκπαίδευση και εκπαίδευση σε χιονοδρομικές αθλοπαιδιές. Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν βραδιές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων σε τοποθεσίες πλησίον του κέντρου με ιστορικό ενδιαφέρον όπως το Ιδαίον Άντρον καθώς και επίσης εντός της περιοχή Natura εντός της οποίας εκτείνεται ο χώρος του κέντρου.
Οι βασικές εργασίες υλοποίησης του έργου περιλαμβάνουν:
·            αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
·            τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων αλουμινίου
·            επικάλυψη δώματος με την αναγκαία ενεργειακή αναβάθμιση
·            ανακατασκευή χώρων υγιεινής
·            εσωτερικά κουφώματα – ερμάρια και λοιπές ξυλουργικές εργασίες
·            διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
·            Προμήθεια του απαραίτητου λειτουργικού εξοπλισμού.
Το έργο θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ρεθύμνου για λογαριασμό του Δήμου Ανωγείων.

Το δεύτερο έργο «Χρηματοδότηση για στερέωση πρανών της εισόδου του σπηλαίου του Ιδαίου Άντρου» έχει προϋπολογισμό 607.805 ευρώ.
Το σπήλαιο «Ιδαίον Άντρον» και ο περιβάλλον χώρος του αποτελούν μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται στις ανατολικές παρειές του όρους Ίδη, στο οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1.498 μ. και σε απόσταση 20 χλμ. από τα Ανώγεια. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης, καθώς συνδέεται μυθολογικά με το θεό Δία. Η αρχαιολογική έρευνα τεκμηρίωσε την αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία στο Ιδαίο Άντρο από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 5° αιώνα μ.Χ. Η σπουδαιότητα του σπηλαίου τεκμηριώνεται από την πληθώρα πολυάριθμων και βαρύτιμων αφιερωμάτων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς πόρους , η στερέωση των επισφαλών βραχωδών μαζών στο υπερκείμενο του στομίου εισόδου πρανούς και στην οροφή του στομίου του σπηλαίου μέχρι βάθους 2 μ, προκειμένου να καταστεί ένα ασφαλές μνημείο για τους επισκέπτες του. Επιπλέον, προβλέπονται δράσεις ενημέρωσης του κοινού και των επισκεπτών του σπηλαίου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 607.805 ευρώ και θα υλοποιηθεί από τη Δ/ση Αναστήλωσης Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού.

Μοιραστείτε την είδηση