Κουζίνανέαπρωτοσέλιδο Γ

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Νηστίσιμοι μεζέδες, γλυκά και εδέσματα που δεν τρώμε καθημερινά έχουν την τιμητική τους την Καθαρά Δευτέρα με πρώτη και καλύτερη τη λαγάνα που από νωρίς σπεύδουμε να προμηθευτούμε, ενώ όταν φτάσουμε στο κατάστημα, στεκόμαστε και την επεξεργαζόμαστε για να κάνουμε την καλύτερη επιλογή.

Τι περιέχει συνήθως το τραπέζι της καθαράς Δευτέρας εκτός από τη Λαγάνα:

Ταραμοσαλάτα

Κάνει την εμφανισή της σε λευκό ή κόκκινο χρώμα και είναι ο λόγος που η λαγάνα «εξαφανίζεται» πριν τη βάλουμε στο τραπέζι.
Με ψωμί ή πατάτα, κρεμμύδι ή σκόρδο, αμύγδαλα, λεμόνι και λάδι, οι νοικοκυρές βάζουν τα δυνατά τους καθώς ξέρουν ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή για όσους καθίσουν στο τραπέζι.
Για καλύτερο αποτέλεσμα, προσθέτετε το λάδι σταδιακά ενώ αν κόψει, ρίχνετε λίγο νερό και ξαναχτυπάτε στο μίξερ.

Χαλβάς

Ο χαλβάς από ταχίνι που φαίνεται να είναι από τα πιο υγιεινά γλυκά, κατέχει ξεχωριστή θέση στο σπίτι εκείνη την ημέρα και για όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Στο εμπόριο υπάρχει χαλβάς για όλα τα γούστα: από σκέτο, με αμύγδαλα ή με κακάο, μέχρι χωρίς ζάχαρη, με στέβια, με μαστίχα, με πολτό φρούτων, κ.ά.

Ελιές και τουρσιά

Την ημέρα εκείνη, κάθε λογής ελιές και τουρσιά, κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι. Σκέτα, σε σαλάτα ή ως γαρνιτούρα σε κάποιο από τα σαρακοστιανά πιάτα, προσφέρουν ιδιαίτερη γεύση.

Καλαμαράκια και σουπιές

Συνήθως το σαρακοστιανό τραπέζι μυρίζει θάλασσα αφού τα θαλασσινά της για πολλούς είναι απαραίτητα. Μαλάκια, όπως τα καλαμαράκια και οι σουπιές γίνονται εκλεκτοί μεζέδες. Στη σχάρα, βραστά, ψητά, μαγειρευτά τηγανητά ή γεμιστά είναι πάντα απολαυστικά.

Χταπόδι

Το χταπόδι σε οποιαδήποτε μορφή είναι must πρόταση. Βραστό, ψητό ή κρασάτο, συνοδεύεται άψογα με ουζάκι.

Γαρίδες

Βραστές, τηγανιτές και σαγανάκι. Οι διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος απαιτούν και ανάλογο μέγεθος της γαρίδας. Οι γαρίδες μέτριου μεγέθους είναι μια πιο προσιτή επιλογή και βραστές, ραντισμένες με μπόλικο λαδολέμονο, είναι ένας μεζές που δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Τα μεγαλύτερα μεγέθη γαρίδας είναι κατάλληλα για σχάρ.

Μύδια
Φρέσκα ή κατεψυγμένα, αχνιστά ή σε ένα ωραίο μυδοπίλαφο, μεζές ή κυρίως, όπως και να τα φτιάξετε θα αφήσουν το στίγμα τους στο τραπέζι με τη χαρακτηριστική νοστιμιά τους. Μοναδικό μείον στην επιλογή τους αν βρείτε φρέσκα είναι το μπελαλίδικο καθάρισμα.

Ντολμαδάκια

Χρονοβόρα η διαδικασία για το τύλιγμά τους, γεμάτη γεύση τους, όμως, θα σας δικαιώσει.

Σαλάτα με όσπρια

Φασόλια μαυρομάτικα, ρεβίθια, φακές και κινόα με πληθώρα λαχανικών και ιδιαίτερου dressing, σας οδηγούν σε μια ευφάνταστη σαλάτα που θα ευχαριστήσει τους καλεσμένους σας.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr