νέαΟικογένειαπρωτοσέλιδο Γ

Σκέρτσος: «Δεν πρόκειται να κλείσουν φέτος τα σχολεία»

«Τα μέτρα δεν θα είναι τόσο αυστηρά όπως την περσινή χρονιά» ανέφερε ο υπουργός Επικρατίας στην ΕΡΤ Άκης Σκέρτσος και σημείωσε ότι ένα ποσοστό 10%-12% των εκαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο.

Δύο εβδομάδες έχουν απομείνει για να ανοίξουν τα σχολεία και όπως όλα δείχνουν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαροστούν φέτος θα είναι διαφορετικά.

Mιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, διαβεβαίωσε πως «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά φέτος», και σημείωσε ότι «τα μέτρα δεν θα είναι τόσο αυστηρά όπως την περσινή χρονιά».

Για το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι περίπου το 80% εξ αυτών έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, προσθέτοντας ότι αν αφαιρέσουμε όσους εκπαιδευτικούς έχουν ανοσία (περίπου 8%-10% όπως εκτίμησε), παραμένει ένα 10%-12% που παραμένει ανεμβολίαστο. «Τα σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν», τόνισε επίσης ο υπουργός Επικρατείας.

«Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό μια αυξανόμενη τάση εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό. Ξέρουμε ότι έχουν βάλει πλάτη όλο αυτό το διάστημα και έχουν στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρέπει όλοι οι υγειονομικοί να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που καλούνται να περιθάλψουν. Αυτό είναι μια απαράβατη αρχή. Συνεπώς, από την πρώτη του μηνός θα τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτικότητα. Όσοι υγειονομικοί – και δεν είναι πολλοί, ένα 10% σε νοσηλευτικό προσωπικό- δεν έχουν εμβολιαστεί θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. Θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σκέρτσος, «όσοι τεθούν σε αναστολή και εμβολιαστούν στη συνέχεια, όταν επιστρέψουν, δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις. Οι ανάγκες του συστήματος υγείας θα έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιθανό να τεθούν σε άλλες θέσεις εντός του συστήματος υγείας».

Τέλος, σε ότι αφορά το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας, ενώ ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης των γονιών για το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανήλικων μαθητών.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr