Πανακότα με γιαούρτι και γλυκό του κουταλιού | συνταγή
Πανακότα με γιαούρτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, για βελούδινη υφή και δροσερή γεύση που ταιριάζει απόλυτα με γλυκό του κουταλιού.
Υλικά
- 500 γρμ. κρέμα γάλακτος
- 500 γρμ.. στραγγιστό γιαούρτι
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 7 φύλλα ζελατίνης (x 2 γραμ.)
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 3 βανίλιες ή 1 μπαστουνάκι
- γλυκό κουταλιού πορτοκάλι για το σερβίρισμα ή όποιο άλλο γλυκό αρέσει σε εσάς
Εκτέλεση
- Βάζουμε πρώτα τη ζελατίνη σε µπολ και καλύπτουµε µε κρύο νερό. Αφήνουµε για 5΄-10΄ να µουλιάσει καλά και να φουσκώσει.
- Σε ένα µπολ βάζουμε το γιαούρτι και τη µισή κρέµα γάλακτος.
- Με σύρµα τα ανακατεύουµε να ομογενοποιηθούν.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα την υπόλοιπη κρέμα, τη ζάχαρη, τη βανίλια (αφού τη σχίσουμε στη μέση κι αφαιρέσουμε τον καρπό της) και το ξύσμα κι ανακατεύουμε να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ζεσταθεί το μείγμα, χωρίς όμως να βράσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στραγγίζουμε καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα. Ανακατεύουµε πολύ καλά, να λιώσουν. Αφήνουµε το μείγμα για 10΄ να γίνει χλιαρό και το προσθέτουµε στο κρύο µείγµα γιαουρτιού και κρέµας γάλακτος λίγο-λίγο και πάντα ανακατεύοντας µε σύρµα, να ομογενοποιηθεί.
- Το βάζουμε σε μια μεγάλη φόρμα για ζελέ ή σε 8 ατομικά φορµάκια και το αφήνουµε στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί, για περίπου 3 ώρες.