νέαΠολιτικήπρωτοσέλιδο Γ

Μαρκογιαννάκης | παρέμβαση στο Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, ήταν το θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την Παρασκευή 17 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του Απόστολου Τζιτζικώστα, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Εκπροσωπώντας την Κρήτη, στην παρέμβασή του ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στη σημαντική ευθύνη που έχουν οι περιφέρειες για την πορεία αυτού του διαλόγου και υποστήριξε μεταξύ άλλων:

«Οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις αποτελούν τον βασικότερο βραχίονα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να φτάσουν οι πολιτικές της στις τοπικές κοινωνίες. Μέσα από τις περιφέρειες αξιοποιούνται τα δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων προς όφελος των κατοίκων κάθε περιφέρειας της Ε.Ε. Είμαστε εκείνοι που βρισκόμαστε κοντά τους, πλάι τους και μπορούμε να μεταφέρουμε τα αιτήματα και τις ανάγκες τους με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο.

Την ίδια στιγμή αποτελούν τον μοναδικό θεσμικό διάδρομο για την επικοινωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τοπικών κοινωνιών. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, όργανο της Ένωσης, πρόεδρος της οποίας είναι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μας δίνει την ευκαιρία και την ευθύνη να αποτελέσουμε τη γέφυρα στον διάλογο που αναπτύσσεται για το μέλλον της Ε.Ε.

Η δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωση βρίσκεται στη δημοκρατική διάρθρωση των σχέσεων της με τους πολίτες. Η δεύτερη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο – υπό την έννοια ενιαίας εκλογικής διαδικασίας των ευρωεκλογών – δεν μπορεί μη συζητήσει για το μέλλον της με τις τοπικές κοινωνίες, αν θέλει να απαλλαγεί από τα ελλείμματα δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Ακούγοντας τη φωνή των πολιτών οφείλουμε να αναδείξουμε ως προτεραιότητες της Ε.Ε. θέματα όπως η ισότιμη ανάπτυξη μέσα από πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης, η αειφόρος Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η καινοτόμος Ευρώπη για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και τις «Έξυπνες Περιφέρειες».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr