νέαΠολιτικήπρωτοσέλιδο Γ

ΚΚΕ | επίσκεψη στην Διεύθυνση Δασών Χανίων

Επίσκεψη στην Διεύθυνση Δασών Νομού Χανίων, πραγματοποίησαν χθες 25 Φεβρουαρίου, μέλη της Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής και Περιφερειακό Σύμβουλο.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν όλοι οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους του νομού Χανίων.

Η κ. Σκλαβάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης, και η κ. Σκουμπάκη, υπεύθυνη δασικών χαρτών, ενημέρωσαν αναλυτικά το κλιμάκιο της ΤΕ για τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανακοίνωση των νέων δασικών χαρτών.

Ο Α. Μαρινάκης, στη συζήτηση που αναπτύχθηκε, ανέδειξε τη μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση που προκάλεσε η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη σε χιλιάδες μικροιδιοκτήτες γης, αφού καλούνται να αποδείξουν τον χαρακτήρα της περιουσίας τους.

Τόνισε επίσης πως: «τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δεν είναι αστοχίες, αλλά οι στόχοι και τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, όπως αυτοί εξυπηρετούν τα κάθε φορά επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων. Οι γρήγορες διαδικασίες ανάρτησης και ενστάσεων δείχνουν ακριβώς αυτούς τους σχεδιασμούς».

Το σχετικό δελτίο τύπου, αναφέρει:

Άλλωστε οι δασικοί χάρτες αποτελούν σημαντικό κρίκο στην μετά το 2020 δασική στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης, της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση (ΝΔ) όπως και οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ).

Η στόχευση τους είναι πολλαπλή αφού παράλληλα με την διευκόλυνση του ξεκαθαρίσματος της ιδιοκτησιακής κατάστασης και των χρήσεων γης προχωράνε στην συγκέντρωση της γης στο κράτος για παραπέρα αξιοποίηση από το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται κυρίως τους τομείς του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ταυτόχρονα επιταχύνεται η συγκέντρωση της γεωργικής γης και παραγωγής  εις βάρος πολλών μικρομεσαίων αγροτών οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος της διαδικασίας αντιρρήσεων – ενστάσεων και έτσι θα αναγκαστεί να παρατήσει τη γη του.

Στόχος είναι η επιτάχυνση διάφορων διαδικασιών στο πλαίσιο επενδυτικών δραστηριοτήτων. Προϋπόθεση για αυτό είναι η ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών και κτηματολογίου, ως “μεγάλων αναπτυξιακών εργαλείων” που θα επιτρέψει να γίνει το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας (ποιος είναι ο ιδιοκτήτης) και ποιος ο χαρακτήρας και η χρήση της γης (γεωργική έκταση, δάσος, δασική έκταση κλπ.).

Για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους δημιουργείται επίσης θέμα με την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν.

Σε αυτό το πλαίσιο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τους δασικούς χάρτες και το εθνικό κτηματολόγιο ως απαραίτητες “υποδομές”-εργαλεία, κυρίως της κρατικής δασικής γης, αφού η μη ύπαρξη τους δημιουργούσε εμπόδια στην κερδοφόρα επενδυτική δράση των ομίλων. Η υλοποίηση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου άλλωστε ήταν τόσο επιτακτική που αποτελούσε προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΤΕ Χανίων κάλεσε το λαό να παλέψει οργανωμένα μέσα από τους μαζικούς του φορείς, για να ανατραπούν αυτοί οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί και διαβεβαίωσε πως το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr