Συντάξεις και επιδόματα με ένα «κλικ» | νέα εφαρμογή του 1555

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται πλέον ο Ενιαίος Αριθμός Επικοινωνίας Πολιτών 1555, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης, στάθηκε στα αποτελέσματα του τηλεφωνικού κέντρου, αναφορικά με τις πρώτες 100 ημέρες λειτουργίας του.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο κ. Χατζηδάκης, κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν κατ’ αποκλειστικότητα το 1555 προς επίλυση των ζητημάτων τους, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθεί και υπηρεσία chatroom, κάνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω διαδικτύου ακόμη ευκολότερη.    

Εν συνεχεία, ο υπουργός, υπογράμμισε την δημιουργία εφαρμογής του 1555 για smartphones, μέσω της οποίας θα γίνεται επίλυση ζητημάτων που θα αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αναφορικά με θέματα ασφάλισης, συντάξεων όπως και επιδομάτων.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης, κεντρικοί στόχοι της τηλεφωνικής γραμμής 1555 είναι:

 • Άμεση, έγκυρη και φιλική εξυπηρέτηση
 • Σύστημα ticketing – Προσωποποιημένη πληροφόρηση
 • 24ωρη λειτουργία για 7 μέρες την εβδομάδα
 • Δωρεάν, χωρίς καμία χρέωση
 • Ελάχιστος χρόνος αναμονής

Εξυπηρέτηση 8.000 κλήσεων την μέρα

Βάσει των στοιχείων που γνωστοποίησε ο υπουργός κατά τις δηλώσεις του, καθημερινά, ο 1555 εξυπηρετεί 8.000 κλήσεις, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι πριν την δημιουργία του ενιαίου αριθμού, οι κλήσεις που εξυπηρετούνταν δεν υπερέβαιναν τις 1500. Αναφορικά με τον χρόνο αναμονής, ο ακριβής μέσος όρος διαμορφώνεται στα 15 δευτερόλεπτα, από 15 λεπτά που ήταν στο παρελθόν. Ο υπουργός σημείωσε πως η διευκόλυνση, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους μηχανισμούς των δημοσίων υπηρεσιών, είναι τεράστια, μιας και πλέον οι πολίτες έχουν έναν αριθμό προς αντιμετώπιση των ζητημάτων τους και όχι επτά διαφορετικούς όπως στο άμεσο παρελθόν.

Επιπροσθέτως, οι πολίτες πλέον δεν χρεώνονται για τις κλήσεις τους στο 1555, πράγμα που συνέβαινε στο παρελθόν, με τους πολίτες να χρεώνονται ανά κάθε κλήση, σύμφωνα με τις χρεώσεις των εκάστοτε παρόχων. Παράλληλα, το τηλεφωνικό κέντρο του 1555 έχει 24ωρη λειτουργία, η οποία ισχύει για όλες τις μέρες της εβδομάδας, πράγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν εξαιτίας του περιορισμένου ωραρίου που ίσχυε.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, από το τέλος του Ιουλίου μέχρι και σήμερα, το τηλεφωνικό κέντρο του 1555 έχει δεχθεί παραπάνω από 400.000 κλήσεις πολιτών. Αναφορικά με την δυναμική του κέντρου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως πλέον είναι δυνατή η εξυπηρέτηση πάνω από 6,5 εκατ. εργαζομένων και συνταξιούχων, με στόχο την ουσιαστική και άμεση επίλυση  ασφαλιστικών και εργασιακών ζητημάτων. 

Η ομάδα του 1555

Εννιακόσοι ενενήντα εργαζόμενοι απασχολούνται στο τηλεφωνικό κέντρο της γραμμής προς εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναλυτικότερα:

 • 70 εργαζόμενοι για την οριζόντια υποστήριξη του έργου
 • 220 εργαζόμενοι των call centers στην υποδοχή κλήσεων (1ο επίπεδο – front office)
 • 100 εργαζόμενοι που υποδέχονται σύνθετα αιτήματα από το 1ο επίπεδο – Καταχώρηση αιτημάτων και επικοινωνία με τους πολίτες (2ο επίπεδο – back office)
 • 600 εξειδικευμένοι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων που επεξεργάζονται σύνθετα αιτήματα, που δεν μπορούν να υποστηριχθούν στο 2ο επίπεδο (3ο επίπεδο – back office)

Οι νέες υπηρεσίες

Στην τηλεφωνική γραμμή του 1555 έχουν προστεθεί νέες υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως και τις συναλλαγές του με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, στο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο προστέθηκαν οι παρακάτω φορείς και υπηρεσίες:

 • Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ)
 • ΕΡΓΑΝΗ
 • Θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης
 • Θέματα κοινωνικής ασφάλισης
 • Εργασιακά θέματα και προγράμματα απασχόλησης/κατάρτισης
 • Θέματα ισότητας και δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής
 • Γραμμή για τη βία κατά των γυναικών

Των παραπάνω προηγήθηκε η σύνδεση του κέντρου με υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ.

Ειδικά, όσον αφορά στα θέματα του ΣΕΠΕ, επισημαίνεται ότι οι καταγγελίες περί μη τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας δεν θα τυγχάνουν χειρισμού από το front office του 1555, αλλά θα προωθούνται αμέσως στους Επιθεωρητές Εργασίας, που θα τις εξετάζουν και θα τις διαχειρίζονται.

Επίσης, όσον αφορά στη Γραμμή για τη βία κατά των γυναικών (15900) θα δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας και μέσω του 1555. Το 1555, όμως, θα διαβιβάζει αμέσως την κλήση στους ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται ούτως ή άλλως με τα θέματα αυτά.

Οι νέες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν δοκιμαστικά για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα και, στη συνέχεια, το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι το 1555 λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Οι πολίτες μπορούν να καλούν χωρίς χρέωση και με ελάχιστο χρόνο αναμονής, για να ζητήσουν πληροφορίες, να υποβάλουν αιτήματα και να ενημερωθούν για τις εκκρεμείς υποθέσεις τους.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr

Χρηστάλλα Κακαβελάκη έχει δημοσιεύσει 25270 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρηστάλλα Κακαβελάκη