Συμπτώματα πυομήτρας στο σκύλο – Πότε εμφανίζεται
Η πυομήτρα εμφανίζεται συνήθως σε ζώα μέσης ηλικίας, 6-10 ετών και συχνότερα 2 έως 8 εβδομάδες μετά τον τελευταίο οίστρο. Τελευταία είναι συχνή και σε νεαρά ζώα, 2-4 ετών λόγω της χρήσης ορμονών για θεραπευτικούς σκοπούς. Μετά από πολλά έτη οιστρικών κύκλων που δεν κατέληξαν σε εγκυμοσύνη, το τοίχωμα της μήτρας μεταβάλλεται προάγοντας την ασθένεια.
Η κλινική εικόνα της πυομήτρας εξαρτάται από το αν ο τράχηλος είναι ανοικτός ή κλειστός στην διάρκεια του οίστρου, οπότε κατηγοριοποιείται αντίστοιχα σε ανοικτή και κλειστή πυομήτρα.
Στην ανοικτή πυομήτρα παρατηρούνται τα εξής :
-Βλεννοπυώδες αιμορραγικό έκκριμα από το αιδοίο 2-14 εβδομάδες μετά τον οίστρο
-Πυρετός, κατάπτωση, λήθαργος, ανορεξία, πολυουρία-πολυδιψία (πίνει πολύ νερό, ουρεί συχνά)
-Έμετος, διάρροια
Εκτός από το έκκριμα, τα υπόλοιπα συμπτώματα ενδέχεται και να μην παρατηρηθούν.
Στην κλειστή πυομήτρα, παρατηρούνται:
-Κατάπτωση, λήθαργος, υποθερμία, ανορεξία, απώλεια βάρους, πολυουρία-πολυδιψία
-Πάρεση της οπίσθιας μοίρας του σώματος
-Έμετος,διάρροια
-Διόγκωση της κοιλιάς λόγω της συλλογής του εκκρίματος, με πιθανή σηπτική περιτονίτιδα
-Νεφρική ανεπάρκεια, σηψαιμία-τοξιναιμία λόγω των τοξινών που απελευθερώνουν τα βακτήρια στους νεφρούς και την αιματική κυκλοφορία, οδηγώντας σε αφυδάτωση, σοκ, κώμα και θάνατο του ζώου.
Οι σκύλοι με κλειστή πυομήτρα αρρωσταίνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με πολύ σοβαρή κλινική εικόνα.
Θεραπεία της πυομήτρας
Η θεραπεία εκλογής για την πυομήτρα είναι η χειρουργική αφαίρεση της μολυσμένης μήτρας και ωοθηκών (ολική ωοθηκυστερεκτομή). Όταν η διάγνωση γίνει σε αρχικό στάδιο, η πρόγνωση για την επιβίωση των ασθενών είναι πολύ ευνοϊκή. Η επέμβαση ενέχει υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με αυτήν της στείρωσης καθώς και μεγαλύτερη διάρκεια μετεγχειρητικής νοσηλείας. Ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή με ενδοφλέβιους ορούς και αντιβιοτικά για 7-14 ημέρες μετά το χειρουργείο .Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του επειδή αποτελεί θηλυκό σκύλο υψηλής αναπαραγωγικής αξίας, υπάρχει μια εναλλακτική φαρμακολογική προσέγγιση για την θεραπεία της πυομήτρας. Τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου αυτής ποικίλλουν, ενέχοντας μακροχρόνιες πιθανές επιπλοκές και κινδύνους.